"Ovog vikenda hermetički zatvaramo Guču": U julu 46 ljudi poginulo u saobraćaju, slede posebne mere

Najavljene su i pojačane kontrole tokom prvog vikenda u avgustu zbog brojnih festivala, smene turista i ilegalnog prevoza migranata

01.08.2024. 13:19
  • Podeli:
zlatko belencan, 28 jul 2024 - TANJUG MARKO ĐOKOVIĆ-66ab69aa949cf.webp Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Zlatko Belencan rekao je da je tokom jula 46 osoba izgubilo život u saobraćaju, a povodom manifestacije Sabor trubača koja će biti otvorena sutra najavio je posebne mere kontrole na svim prilazima Guči tokom vikenda, odnosno "hermetičko" zatvaranje.

Belencan je naveo za RTS da je od početka godine na putevima u Srbiji poginulo 274 osoba i da je posebno bilo tragično u julu, tokom kojeg je evidentirano 46 smrtnih slučajeva u saobraćaju, uz mogućnost da se taj broj poveća, jer ima osoba sa teškim povredama i neizvesnim ishodom lečenja.

On je najavio pojačane kontrole tokom prvog vikenda u avgustu zbog brojnih festivala, smene turista i ilegalnog prevoza migranata.

Podsetio je da je od 1. juna do 15. septembra predviđena akcija za koridore 10 i 11, što znači prisustvo saobraćajne i policije opšte nadležnosti, da se zaštite oni koji tranzitiraju kroz zemlju, a odmaraju na tradicionalnim mestima kao što su benzinske pumpe ili odmarališta pored autoputa.

"I, naravno, pojačana kontrola brzine. Poslednja akcija koja je sprovedena, a to je peta centralna, pokazala je prekoračenje dozvoljene brzine u skoro 10.000 slučajeva. Bilo je i poprilično onih koji su sebi dozvolili da upravljaju pod dejstvom alkohola, čak 350 vozača u periodu od četiri dana zatečeno je da upravljaju pod dejstvom alkohola. Prisutne su i psihoaktivne supstance", rekao je Belencan.

On je najavio posebne mere kontrole u saobraćaju počev od sutra kada se otvara Dragačevski sabor u Guči i hermetičko zatvaranje Guče ovog vikenda.

"Tradicionalno, Guča se zatvara hermetički, od područja Čačka, a onda zatim od planine Jelice prema Ivanjici. Geografski položaj Guče je takav da može hermetički da se zatvori i da se vrši kontrola. Radi se kao što je bilo i za Egzit ili za regate. Mogu vam reći da je u Bajinoj Bašti otkriveno više od sto vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola. Zatim, bilo je negistrovanih vozila ili vozila koja nisu uopšte predviđena da budu na putu", naveo je Belencan.

On je naveo da su za sve te manifestacije napravljeni planovi kako teritorijalnih policijskih uprava, tako i direkcije policije koje je pridodala snage, kako opšte nadležnosti, tako i saobraćajne policije.

"Biće droga test, alko test i utvrđivanje opštih uslova za učestvovanje u saobraćaju. Važeća vozačka dozvola, odgovarajuća kategorija, da li je vozilo registrovano", naveo je Belencan.

On se osvrnuo na udes koji se dogodio u sredu na autoputu Pirot-Niš, gde je jedan ilegalni migrant poginuo, a dvadeset povređeno posle prevrtanja kombija i naveo da se u tom području sprovodi pojačana kontrola saobraćaja i da je primećeno da strani državljani iznajmljuju vozila kojima ilegalno prevoze migrante.

"Pojačana kontrola saobraćaja se preduzima na tim deonicama zato što je uočeno da od granice sa Bugarskom migranti dolaze, preuzimaju ih u kombije, stavljaju veći broj njih i da bi što pre stigli do odredišta, oni prekorače brzinu. Treba reći da su to vozači koji nemaju iskustva da vrše prevoze, da upravljaju takvim brzinama i zbog toga dolazi do saobraćenih nezgoda. Saobraćajna policija je na teren uputila pojačane snage u vidu presretača, znači neobeleženih vozila policije, upravo da bi se otkrilo i na vreme reagovalo u ilegalnim transportima migranata", rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()