Pametnom računicom i do 16 slobodnih dana: Koji su dani neradni u 2024.

Situacija u 2024. godini u tom smislu je baš povoljna.

29.11.2023. 07:30
  • Podeli:
skijanje pixabay-63ed375427b97.webp Foto: Pixabay

Ukoliko se spoje sa godišnjim odmorom verski i državni praznici, uz pametnu računicu, mogu da postanu maltene kao još jedan godišnji odmor.

Situacija u 2024. godini u tom smislu je baš povoljna.

Prvi neradni dani nas očekuju u prva dva dana po dočeku Nove godine, tačnije 1. i 2. januara. Ukoliko imate mogućnost da uzmete sredu, četvrtak i petak (3, 4. i 5. januar) kao eventualno narađene dane ili tri dana od godišnjeg onda već stižete do vikenda i Božića, a sa onim vikendom od 30. i 31. decembra imate dovoljno dana da "napunite baterije".

Državni praznici

Nova godina - 1 i 2. januar
Sretenje, Dan državnosti - 15. i 16. februar
Praznik rada - 1. i 2. maj
Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar

 


Neće biti potrebno dugo čekati do narednog državnog praznika, odnosno Sretenja koje se obeležava 15. i 16. februara ili u četvrtak i petak, što će reći da se spaja sa vikendom. Predlog za lep odmor je da se započne sa vikendom 10. i 11 februara, upiše se tri dana godišnjeg 12, 13. i 14. februara, pa pomenuti praznik i još jedna subota i nedelja.

Za kraj aprila i početak maj, planiran je školski prolećni raspust. Uz malo dobre kombinatorike, može se doći i do 16 neradnih dana. Evo kako - 27. i 28. april je vikend, ako se uzmu dva nada godišnjeg  29. i 30. aprila, a onda se praznuje Prvi maj i to 1. i 2. maj, potom stiže Veliki petak 3. maj, a Vaskrs se zvanično obeležava i u ponedeljak 6. maja. Onda upišete odmor za 7, 8, 9 i 10. maj, pa iskoristite vikend i na posao se vratite tek 13. maja.

Verski praznici i slobodni dani

Pripadnici verskih zajednica imaju pravo na slobodan i to pravoslavci na prvi dan slave, te kao i pripadnici drugih hrišćanskih zajednica na prvi dan Božića, Veliki petak, Uskrs i Uskršnji ponedeljak.

Pripadnici islamske zajednice imaju pravo na slobodan dan prvog dana Ramazanskog bajrama i prvog dana Kurban bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.

 

Kasnije isplanirajte svoj letnji odmor, a još jedno spajanje sa državnim praznicima može se kvalitetno uraditi u novembru i to za Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ove godine 11. novembar pada u ponedeljak, a njemu, logično, prethode dva dana vikenda, pa upišete četiri od godišnjeg (12, 13, 14 i 15. novembar) i spojite sa narednim vikendom.


U decembru. Prvi dan Nove 2025. godine je sreda, a praznuje se i četvrtak, tako da je tada najbolje iskoristiti vikend 28. i 29. decembra i uzeti ponedeljak i utorak od godišnjeg, pa slede rečena dva dana državnog praznika, onda pišete još jedan godišnjeg (petak, 3. januar), i odmor nastavite u subotu i nedelju. Videti nekako da 6. januar skinete od godišnjeg, a 7. je Božić i tako do narednih praznika, piše Blic.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()