Patrijarh Porfirije: Ne odgađajte početak duhovnog podviga i pokajanja

Šta je to kriterijum po kojem se opredeljuje za carstvo božje i šta u času drugog dolaska Hristovog određuje da li je neko njegov ili nije?

10.03.2024. 15:23
  • Podeli:
Patrijarh Porfirije_Božić_liturgija_Hram Svetog Save_Foto Tanjug Rade Prelić (1)-63b927a0e672f.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Novom Beogradu i prisutnima poručio da ne odgađaju momenat za početak duhovnog podviga i pokajanja.

Patrijarh Porfirije je u arhipastirskoj besedi povodom početka Mesopusne nedelje rekao da je svaki trenutak - drugi dolazak Hristov i čoveku sud.

"Ne znamo kada ćemo otići iz ovog sveta, a ovde se opredeljujemo u prostoru i vremenu za to da li smo u večnosti sa gospodom ili ne. Svaki trenutak je nama sudnji i svaki trenutak je drugi dolazak Hristov. To znači da svakoga trenutka treba da budemo duhovno budni, da ne odgađamo momenat za početak duhovnog podviga i pokajanja", rekao je patrijarh.

Patrijarh je upitao šta je to kriterijum po kojem se opredeljuje za carstvo božje i šta u času drugog dolaska Hristovog određuje da li je neko njegov ili nije, te napomenuo da je to ljubav, prenosi Televizija "Hram".

"Ne apstraktna, ne deklarativna ljubav, nego konkretna svakodnevna u odnosu na našeg bližnjeg i slučajnog prolaznika kome je potrebna pomoć", rekao je patrijarh.

Danas je počela Mesopusna nedjelja, koja predstavlja pretposlednju pripremnu nedelju pred Vaskršnji post, u toku koje je dozvoljena upotreba mesa, a koja se završava se mesnim pokladama. Tokom nje crkva se seća Strašnog suda i toga dana se u hramovima čita Hristovo kazivanje o Poslednjem sudu.

Posle ove nedelje dolazi Siropusna nedelja, u kojoj upotreba mesa nije dozvoljena, iako pravi post još nije počeo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()