Pazite gde kupujete hranu tokom velikih vrućina: Saznajte koja mesta treba da zaobiđete

Visoke temperature ubrzavaju rast mikroorganizama, pa je vrlo važno pratiti temperaturu i držati se 'hladnog lanca', ističe načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravlje

13.07.2023. 14:37
  • Podeli:
prodavnica pixabay-1665222966206.webp Foto: Pixabay

Na tropskim temperaturama važno je paziti gde kupujemo i kako čuvamo hranu. Mleveno meso, jaja, mlečni proizvodi, namirnice su koje se lako kvare.

Tamara Bošković, načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravlje, apeluje da se namirnice kupuju u registrovanim objektima, a ne iz objekata bez temperaturnog režima. Gostujući u Dnevniku RTS-a, Bošković je izjavila da se procena rizika sprovodi kada i veterinarske kontrole.

"Uvek u vreme velikih praznika ili kad su ovako ekstremni uslovi, obavljaju se redovne vanredne inspektorske kontrole. Najosetljiviji i možda najkritičniji objekti su sad objekti koji nisu registrovani, koji su van nekih prodajnih prostora, objekti kao što su restorani, prodajna mesta brze hrane i mesta gde ne možemo da održimo sve temperaturne uslove i taj hladni lanac kao što je predviđeno propisima", navodi Boškovićeva.

Apeluje da se kupuje iz registrovanih objekata, iz maloprodajnih objekata ili objekata koje su zatvorenog tipa, nikako sa tezgi iz objekata bez temperaturnog režima, a pogotovo ne na improvizovanim pijacama ili ispred velikih tržnih centara.

"Visoke temperature ubrzavaju rast mikroorganizama – bakterija i virusa. Vrlo je važno pratiti temperaturu, držati se hladnog lanca. Dakle, temperatura frižidera je sasvim odgovarajuća za sve što konzumiramo. Sve što pripremimo moramo odmah da odložimo u frižider, podgrejemo samo onoliko koliko nam treba da jedemo i ako odmrzavamo neko meso ili polupripremljeno jelo, to radimo u frižideru, ne van frižidera", ističe Boškovićeva.

Naglašava da je važna higijena, pranje ruku pre i posle manipulacije hranom, pranje sve opreme, površina i izbegavanje unakrsne kontaminacije sirovog mesa i povrća i voća.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()