Pedalom do mentalnog zdravlja: U Beogradu održana 132. Kritična masa

U Beogradu je danas održana 132. Kritična masa - zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u preko 300 gradova širom sveta, a koja je ovog puta bila posvećena mentalnom zdravlju.

Autor: Bojana Petrušijević
29.10.2022. 20:30
  • Podeli:

 I ove poslednje subote u mesecu, organizacija "Kritična masa" je okupila ljubitelje biciklizma uz poruku: pedalom do mentalnog zdravlja.

Dobrobiti okretanja pedala su ogromne: manje stresa, bolja forma, pamćenje i san, čistija pluća - tako barem kažu oni koji biciklom skoknu do Belgije i to sa biciklističkim stažom dužim od 50 godina.

"Bicikl vozim od najranije mladosti, a do sada sam prešao toliko da sam pet puta obišao ekvator po dužini. Ko upražnjava biciklizam malo ozbiljnije, aktivnije, produžava sebi život za pet godina - to je naučno i medicinski dokazano", priča Dušan Milojkov.

Istraživanja pokazuju da se svaka treća osoba u Srbiji može smatrati psihološki ugroženom, a svaka šesta ima smetnje koje traže pažnju psihijatra. Biciklizam pak podstiče mozak da luči dopamin koji smanjuje osećaj umora i bezvoljnosti.

"Od malena nas uče da je u zdravom telu zdrav duh, ali nam je nekako skrajnuto da je podjednako važno imati zdrav duh u zdravom telu. Bilo kakva fizička aktivnost pomaže mentalnom zdravlju", kaže An Mari Ćurčić iz Pokreta za mentalno zdravlje.

Istraživanja pokazuju i da 75 odsto ljudi doživi poboljšanje mentalnog zdravlja kada počne da vozi bicikl. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()