Pešak ste i poprskao vas je auto: U nekim zemljama ovo je kažnjivo, a kod nas?

Možda bi do takvog kupanja dolazilo ređe ako bi bilo kažnjivo

Autor: Jana Jakšić
16.06.2023. 19:54
  • Podeli:

Kada pada kiša kakva je u Beogradu padala jutros, pešaci su često na velikom iskušenju: kako da stignu na posao, svojoj kući ili na neku drugu željenu destinaciju, a da ih ne "okupaju" vozači.

Možda bi do takvog kupanja dolazilo ređe ako bi bilo kažnjivo. A to je upravo rešenje koje je primenjeno u našem bliskom susedstvu.

Na kraju naporne radne nedelje konačno je došao petak. Obukli ste novu haljinu i verujete da ni kiša ne može da vam pokvari dan. I, baš u tom trenutku - fljus. Mokri se okrećete za automobilom koji vas je isprskao, ali je kasno - on je odavno odjurio.

Možda vam, tako mokrima, to i nije najvažnija stvar na svetu, ali u nekim zemljama možete zbog toga da prijavite policiji neopreznog ili bahatog vozača. Jedna od tih zemalja je Bosna i Hercegovina.

"Pešak koji je poprskan treba da na licu meta napiše registarske tablice vozila koje ga je poprskalo i da prijavi najbližoj policijskoj stanici", smatra Nikola Ćopić, inžinjer za bezbednost saobraćaja.

Ima situacija u kojima su vozačima ruke vezane, jer na ulicama i putevima ima rupa koje ne mogu u pravom trenutku da zaobiđu ili da dovoljno uspore. Ali često nam se čini da nas je neko isprskao iz krajnje nepažnje ili bahatosti, a možda i namerno.

U Srbiji ovakvo ponašanje nije kažnjivo, a tamo gde jeste, kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini, kazna je, naravno, novčana.

"Svakako je predviđena i sankcija za ovo protivpravno ponašanje i ona po Zakonu o osnovama bezbednosti u saobraćaju iznosi 300 konvertibilnih maraka", kaže Ćopić.

Visina novčane kazne za ovakav prekršaj obično je usklađena sa ekonomskom moći zemlje i njenih građana. U Japanu čak i nije visoka - svega 50 evra, ali je zato u Velikoj Britaniji 115, a u Kanadi celih 340 evra. A to možda govori i o običajima i kulturi u tim zemljama.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()