Pet meseci od masakra u 'Ribnikaru': UNA pita - šta se promenilo?

Trećeg maja oko pola devet ujutro učenik sedmog razreda ove škole počinio je masovno ubistvo, od tada Srbija nije ista

Autor: Kristina Koturanović
03.10.2023. 19:30
  • Podeli:

Tačno je pet meseci od kada je Kosta Kecmanović naoružan ušetao u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar", iz očevog pištolja ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole i ranio još šest osoba. 

Potražili smo odgovore na pitanja: Šta se promenilo za pet meseci posle masakra? Šta se desilo sa istragom protiv njegovog oca? Šta kažu advokati? Šta poručuju iz saveta roditelja?

Trećeg maja oko pola devet ujutro učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" počinio je masovno ubistvo. Pet meseci kasnije, roditelji dece iz Ribnikara kažu:

"Moje dete je bilo u školi tog trećeg maja i bilo je sprat iznad učionice gde se desio masakr", kaže Jelena Ilić iz Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar."

Nakon toga, dečak ubica koji je tada imao 13 godina, nije mogao da bude upućen u pritvor već je smešten u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, a njegov otac Vladimir Kecmanović optužen je za teško delo protiv opšte bezbednosti. Ni danas, posle tačno pet meseci, istraga protiv njega nije gotova. A sad se pojavila informacija da bi mogao da bude pušten na slobodu.

"U svakom krivičnom postupku je predviđeno da pritvor u istrazi može da traje najduže šest meseci. A Kostin otac je već pet meseci u pritvoru, tako da ako optužnica ne bude podignuta u narednih mesec dana, on će biti pušten na slobodu", kaže advokat Milovan Roljić.

Međutim, i ako optužnica ne bude podignuta, to ne znači da će Vladimir, otac Koste Kecmanovića biti potpuno oslobođen, već da će se braniti sa slobode. 

Čeka se i na imenovanje novog direktora, pošto je prošle nedelje, v d. direktorka OŠ "Vladislav Ribnikar" podnela ostavku, ali najavljuju se i novi sastanci.

"Prošle nedelje su se naši profesori susreli sa ministarkom prosvete koja im je objasnila da će se veći deo zgrade u ulici Kralja Milutina srušiti, a da pošto će kranovi i kamioni biti izrazito bučni, da ćemo se mi preseliti iz malog dela zgrade. Mi znamo šta je to, to je obijanje škole. Mi danas imamo sastanak sa premijerkom i mi cemo jasno izneti svoj stav", dodaje Ilić.

Za roditelje ubijene dece život je stao tog 3. maja. Za ostale, život se nastavio. Ali, svima je postalo jasno da se takve stvari ipak ne dešavaju samo tamo negde, na zapadu. Nadamo se da se neće ponoviti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()