Petice se "istopile": UNA pita - zašto vukovci u Srbiji nisu u stanju da polože prijemni za fakultet?

Koliko je termin "vukovac" i dalje sinonim za dobrog učenika, a koliko je danas devalvirao, poklanjanjem ocena ili smanjenjem očekivanja od dece?

Autor: Tijana Škodrić
01.07.2024. 21:00
  • Podeli:

Medicinski fakultet i Fakultet organizacionih nauka objavili su preliminarne rang-liste kandidata i prema kojima petina vukovaca nije prošla prijemni. Na medicini je čak 39 vukovaca ostalo ispod crte. 

Koliko je termin "vukovac" i dalje sinonim za dobrog učenika, a koliko je danas devalvirao, poklanjanjem ocena ili smanjenjem očekivanja od dece? 

Godinama traje trend da odlikaši ne opravdaju blistave ocene koje su stekli tokom srednje škole, ostaju ispod crte ili uopšte ne polože prijemni fakultetski ispit. Vukovac je termin kom bi svaki đak trebalo da stremi, ali kako neko dođe u poziciju da posle četiri godine redovnog učenja ne pređe crtu za upis?

"Ne verujem da je poklanjanje ocena, barem ne toliko da je uticajno, a što se tiče fakulteta verovatno roditelji teraju decu da budu odlični čim oni hoće da upišu fakultete - jedini logičan razlog da bi neko bio vukovac je da bi lakše kasnije upisao fakultet", kaže za UNU student pravnog fakulteta Bogdan Vuković.

"Smatram da je zasluga u pitanju, generalno učenika, ali verujem da je bilo i poklanjanja i ja sam čula tu statistiku da vukovci nisu upali, možda je  i do slabe pripreme za prijemni", kaže studentkinja pravnog fakulteta Dragana Blagojević.

"Da li je uopšte šokantna činjenica to da petina vukovaca nije položila prijemni? Šta može da bude razlog za to? Generalno nezainteresovanost, ali i korona i da se par godina išlo onlajn, to je definitivno uticalo na edukaciju i na način na koji se dobijaju ocene", ističe Vuković.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija koji je predlagao da se ukine Vukove diploma, kaže da je titula vukovca odavno obesmišljena, a da ocena više nije merilo znanja.

"Glavni pokazatelj te tvrdnje je da su vrlo dobri učenici na Medicinskom fakultetu položili prijemni i upisaće, dok vukovci nisu upali, pa kud ćete bolji pokazatelj", ističe Markov.

Poklanjanje ocena, jedan od uzroka velikog broja vukovaca, zapravo je linija manjeg otpora za profesore.

"Kada vidite da profesori neretko dobijaju pretnje, sve cešće i batine, onda je možda lakše dati peticu nego razmišljati kako će stići kući, odnosno otići sa posla", zaključuje Markov.

Godine prolaze, trendovi se menjaju, ali jedna činjenica ostaje nepobediva.

"Mislim da se trud uvek isplati, generalno u životu, ako ne sad u životu onda kasnije", zaključuje Blagojević.

Podsetnik i za roditelje i za đake jeste da ne moraju, i u većini slučajeva ne mogu, svi da budu najbolji u svemu što rade - i da je to potpuno u redu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()