Počela akademska godina: 45.000 brucoša krenulo na fakultete

Država je obezbedila 30.000 budžetskih mesta, oko 15.000 će biti samofinansirajući, rekao je ministar prosvete

03.10.2022. 12:20
  • Podeli:
student_Ruzic_tanjug-1664792437411.webp Foto: SAVA RADOVANOVIC/ TANJUG

Za studente u Srbiji je počela akademska godina, a prema rečima ministra prosvete Branka Ružića, 45.000 brucoša danas početi svoje studije.

On je svim brucošima i ostalim studentima poželeo srećan i uspešan početak akademske godine.

"To znači da je njihov broj delimično uvećan kad je reč o državnim fakultetima. Država je obezbedila 30.000 budžetskih mesta, oko 15.000 će biti samofinansirajući. 

Kada je reč o visinama školarina, ministar Ružić kaže da dolazi do blagih povećanja u rasponu od 5.000 do 10.000 dinara.

"I to isključivo na onim fakultetima na kojima dosta dugo nije bilo povećanja tih školarina", naglasio je Ružić.

Govoreći o visinama stipendija i studentskih kredita, Ružić kaže da je u petak potpisao odluku o povećanju sa 8.400 na 13.000 dinara.

"To simbolički dosta pokazuje koliko Vlada i Ministarstvo prosvete vode računa i o standardu samih studenata, pa i roditelja. Pozivam sve studente da se prijave na konkurs za kredite i stipendije koji traje od 1. oktobra do kraja ovog meseca", dodao je Ružić.

Ukazao je da će se sa tim povećanom isplatom krenuti po završenom konkursu, kao i da će se uvećanje odnositi i na one studente koji su ranije aplicirali.

Ružić na prijemu brucoša na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu

Prijemu brucoša na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu je prisustvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Dekan Fakulteta veterinarske medicine Milorad Mirilović rekao je da je Ružić prvi ministar koji je posetio taj fakultet.

Mirilović je naveo da je ovo 87 generacija studenata Fakulteta veterinarske medicine, druga po novom studijskom programu koji je akreditovan prošle godine, dodavši da je upisano 170 studenata, od toga 150 na budžetu, a 20 su samofinansirajući.

"Jedan od pokazatelja da naš fakultet dobro radi jeste Svetosavska nagrada koju smo dobili 2021. godine. Fakultet na prestižnoj Šanganskoj listi zauzima između 200. i 300. mesta“, rekao je Mirilović.

On je dodao da su akreditovali nove studijske programe na integrisanim studijama, specijalističkim i doktorskim studijama, kao i da je akreditovan studijski program integrisanih studija kod nemačke akreditacione kuće Asim.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()