Počela nova školska godina: Drugarstvo i poštovanje u fokusu svih

Školu je upisalo 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola kreću u novu školsku godinu.

01.09.2023. 08:53
  • Podeli:
Tan2023-09-0107500913_4 oš svetislav golubovic mitraljeta, djaci foto zoran žestić-64f1888fd6bc5.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za sve đake u Republici Srbiji gotov je letnji raspust i vreme je za povratak u školske klupe. Oko 825 hiljada đaka danas je selo u učionice, a posebna pažnja ove godine posvećena je razvijanju empatije, solidarnosti, empatije i bezbednosti dece u školama. 

Ovo je bio najduži letnji raspust, jer je nastava prekinuta dve nedelje ranije zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar ", kada je učenik te škole pucao iz očevog pištolja i ubio devetoro učenika i čuvara škole i ranio šest osoba. 

Školu je upisalo 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola kreću u novu školsku godinu. Prva nedelja u školama biće tematska -  pre petica, važniji zadatak biće da o saosećanju, poštovanju, solidarnosti uče od prvog časa. Druge nedelje biće organizovani inicijalni testovi iz svih predmeta. 

Škole su u obavezi i da godišnjim planom rada predvide samovrednovanje rada škole u oblastima kvaliteta – Podrška učenicima i Etos ( opšta atmosfera u školi – tolerancija, osećaj zajedništva, dobri međuljudski odnosi, osećaj bezbednosti). Samovrednovanje je predviđeno da se realizuje u prvom polugodištu, kako bi se Podrška učenicima i Etosa realizovali početkom i tokom drugog polugodišta.

U planu je i da se tokom septembra sprovede procena adaptacije učenika prvog i petog razreda na novu sredinu i da se planira mera podrške nastavnicima i učenicima.

Škole treba zajedno sa roditeljima i učenicima da kreiraju identitet (moto) škole tako što će definisati zajedničke vrednosti, očekivana ponašanja. Te smernice resorno Ministartsvo uputilo je na adrese svih škola.

Učenici od petog do osmog razreda dobijaju i novu slobodnu aktivnost – Vrline i vrednosti kao životni kompas.

Školskog policajca do sada nisu imale sve škole u Srbiji. Dešavalo se da jedan policajac pokriva dve, tri škole na teritoriji jedne opština. Od 1. septembra biće potpuno drugačija slika. Policija će obezbeđivati sve škole u Srbiji, a policijski službenici biće prisutni u školi pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova u obe smene.

Osim u školskim dvorištima, policijske patrole biće pojačane u blizini škola, kontrolisaće i regulisaće bezbednost saobraćaja.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije da škole spremno dočekuju učenike, da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti.

U narednoj školskoj godini osnovci i srednjoškolci imaće četiri raspusta, dok će učenici u Vojvodini imati tri. Školskim kalendarom je predviđeno da đaci imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, dok učenici u Pokrajini neće imati jesenji raspust.

Jesenji raspust počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a završava se u petak, 10. novembra 2023. godine. Spojeno sa vikendom đaci će imati pauzu od pet dana. Zimski raspust počinje u sredu, 3. januara 2024. godine, a završava se u petak, 19. januara 2024. godine. Đaci se u školske klupe vraćaju u ponedeljak, 22. januara.

Prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od 10 dana. Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.

Brojčana ocena iz vladanja od drugog razreda

Vlada Srbije usvojila je set prosvetnih zakona koji donose nekoliko novina u obrazovnom sistemu. Potrebno je da ih usvoji i Skupština Srbije, kao bi odedbe tih zakona našle promenu u praksi.

Izmenama zakona je predviđeno da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, zatim mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika.

Takođe, predviđeno je da se učenik ne može ispisati iz srednje škole dok se vodi disciplinski postupak rotiv njega. Predviđena je i intenzivnija saradnja i komunikacija svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).  

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu, kao i uvođenje nacionalne čitanke u škole.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()