Počelo suđenje hrvatskim pilotima za raketiranje kolone na Petrovačkoj cesti

Tužilaštvo četvoricu hrvatskih pilota tereti za raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti u avgusta 1995, u kome je stradalo 10 civila, među kojima i četvoro dece

26.12.2022. 15:29
  • Podeli:
sud pixabay-1665153587481.webp Foto: Pixabay

Suđenje četvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin počinjen na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, tokom hrvatske vojne akcije "Oluja" 1995. godine, kada je raketirana nepregledna kolona srpskih izbeglica počelo je danas posle podne pred Posebnim odeljenjem za ratne zločine u Beogradu.

Pripremno ročište u postupku protiv hrvatskih oficira, optuženih da su avgusta 1995. raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti, usmrtivši 10 osoba među kojima i četvoro dece, održano je 16. novembra bez prisustva javnosti.

Srpsko tužilaštvo za taj zločin tereti Vladimira Mikca i Zdenka Radulja, tada komandante vojne avio baze u Puli, odnosno na aerodromu Pleso, kao i pukovnike Željka Jelenića i Danijela Borovića, komandire 22. i 21. lovačke eskadrile stacionirane na ta dva aerodroma.

Na pripremnom ročištu hrvatskim pilotima koji su sada u sedmoj deceniji života, a kojima će biti suđeno u odsustvu, pročitana je optužnica i predloženi su dokazi.

Njih optužnica poziva na odgovornost, ne samo za smrt i ranjavanje više desetina ljudi, već i za njihovo panično bežanje ka Srbiji, uz učvršćivanje odluke da se više ne vraćaju na svoja ognjišta čime je i promenjen etnički sastav Hrvatske.

Odluka Beograda da procesuira pilote osumnjičene za zločin na Petrovackoj cesti izazvala je negative reakcije u Zagrebu.

Za hrvatske zvaničnike, od predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, preko ministara pravosuđa Ivana Malenice i branitelja Toma Medveda, ovaj sudski proces je nepostojeći i  predstvalja "orkestriranu farsu", dok presuda, kako isriču, "za Zagreb neće postojati".

Aleksandar Olenik, pravni zastupnik optuženih je pre početka suđenja rekao da se od današnjeg ročišta očekuje da li će, po zahtevu tužilaštva, biti odlučeno da im se sudi u odsustvu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()