Počeo prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu: UNA pita - koji su to fakulteti najtraženiji?

Jedno je sigurno - budžet je svima cilj

Autor: Una Đuričić
20.06.2024. 19:23
  • Podeli:

Na ulicama Beograda u prepodnevnim časovima mogli ste da vidite mlade kako na klupama u okolini fakulteta popunjavaju obrasce i proveravaju da li su svi papiri na broju. Prošao je i drugi dan upisa na fakultete Univerziteta u Beogradu, a mi smo proverili koji su najtraženiji i da li su budući studenti spremni za izazov.

Puni nade, bivši srednjoškolci tokom tri dana upisa posećuju fakultete kako bi se na vreme prijavili na željeni smer.

Ko se odlučio za psihologiju, možda bi, bar pozitivne treme trebao da ima jer se već prvog dana, prijavilo 330 kandidata na 116 mesta. Kvote su bez velikih iznenađenja ispunili i fakulteti koji su traženi svake godine.

"Možemo pomenuti neke koji su već ispunili kvote, možda već u prvom danu. To je slučaj sa Stomatološkim fakultetom, da je već za jedan dan ispunio sve kvote, već koje može da primi ove godine, velika zainteresovanost vlada i za Fakultet organizacionih nauka, za Ekonomski fakultet, i tako neke fakultete koje već standardno godinama u nazad popunjavaju svoje kvote i budžete", kaže potpredsednik za studentski standard Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Mihajlo Bošković.

Svakome je cilj da upadne na budžet, kako bi svačiji džep lakše mogao da isprati studentske dane.

Za žurke i druženje, malo više novca nikada ne škodi. Za studentske kredite, stipendije i domove, konkuriše se odmah posle upisa na budžet.

"Velika je zainteresovanost za studentske domove, naravno i za kredite i stipendije zato što je studentski život dosta poskupeo. Studenti moraju da odvoje malo više novca nego prethodnih godina za samo studiranje, odnosno njihovi roditelji ako ih oni finansiraju", dodaje Bošković.

Početkom jula će oni koji su dobro naučili, moći da se zvanično upišu na željeni fakultet, dok one koji nisu, krajem avgusta, početkom septembra čeka i drugi krug, gde će se popunjavati preostala prazna mesta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()