Počinje upis u srednje škole: Dva su načina za to

Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta

01.07.2024. 16:17
  • Podeli:
mala matura, 15 jun 2016 - foto M. M. ATAImages (1)-66701d4b32584.webp Foto: M. M./ATAImages

Učenici u Srbiji u prvom upisnom roku u srednje škole mogu da se upišu sutra i prekosutra.

Kako je objavljeno na portalu Moja srednja škola predaja dokumenata i upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi elektronskim putem kao i odlaskom u školu od 8.00 do 15. 00 časova.

Takođe, učenici koji nisu raspoređeni u školama u prvom upisnom krugu, sutra će moći da predaju liste opredeljenja za drugi upisni krug (elektronskim putem ili neposredno u školi), a upis će trajati do 6. jula do 15.00 časova.

Pravo podnošenja liste opredeljenja imaju samo učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu i to samo na mesta koja su ostala slobodna posle prvog upisnog kruga.

Kako je Tanjugu ranije rekla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, u prvom krugu raspoređeno je 59.091 učenika, a u jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika.

Ona je rekla da u četvorogodišnje obrazovne profile može da se upiše ukupno 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, a u trogodišnje obrazovne profile 10.125 učenika.

Ministarka je istakla da posle prvog upisnog kruga neraspoređenih učenika, njih 1.524, ima mogućnost da se u drugom  upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta. 

"U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783", rekla je ona.

Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()