Poražavajuća statistika: U najplodnijim godinama polovina srpskih muškaraca nema niti jedno dete

U starosnoj grupi 30-39 godina čak 48 odsto srpskih muškaraca nema niti jedno dete

25.08.2023. 21:34
  • Podeli:
porodica pixabay-63c8190a202e4.webp Foto: Pixabay

Porodice sa mnogo dece - to je bila nekad slika Srbije. Retko je ko imao ispod troje dece, a posle Drugog svetskog rata, sa svakom godinom, porodice su se smanjivale. 

Danas su rezultati više nego poražavajući. Prema podacima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku skoro trećina stanovnika Srbije (31 odsto) nema decu.

Od onih koji imaju decu, a stariji su od 15 godina, jedno dete ima 15 odsto stanovništva, većina (40 odsto) ima dvoje dece, dok svega 8,64 odsto ima troje dece. Najmanje stanovništva ima četvoro ili više dece - tek njih  2,4 odsto.

U najvećem broju, decu nemaju stariji od 15 i mlađi od 24 godine, što je i očekivano. Ipak, podatak da u grupi 25-29 godina 37,5 odsto žena ima jedno dete govori da se mladi sve kasnije odlučuju za brak. Kod muškaraca je situacija još drastičnija, u istoj grupi svega 19 odsto muškaraca ima decu.

U grupi starosti od 30 do 39 godina četvrtina žena nema decu, ali kod muškaraca decu nema skoro polovina (48 odsto).

Svaki peti muškarac starosti 50–59 godina, nema svoju biološku decu, tj. 20 odsto je bez dece.

Najveći prosečan broj živorođene dece zabeležen je u Medveđi, Tutinu, Sjenici, Preševu, Prijepolju, Bojniku i Novom Pazaru (više od 1,6 dece u proseku), dok najmanji prosečan broj živorođene dece imaju stanovnici gradskih opština Grada Beograda – Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara, Novi Beograd, Voždovac, Palilula, kao i stanovnici Novog Sada (manje od 1,2 deteta u proseku).

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()