Porfirije: Uspomena na patrijarha Pavla nikada neće izbledeti

Patrijarh Porfirije oglasio se na društvenoj mreži Instagram povodom godišnjice smrti Patrijarha Pavla

15.11.2023. 17:07
  • Podeli:
Tan2023-10-1421222663_6 patrijarh porfirije foto media biro-652b95b4abf79.webp Foto: Tanjug/Media Biro

Danas se obeležava 14 godina od smrti srpskog patrijarha Pavla. Patrijarh Pavle, koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti, mudrosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini, 15. novembra 2009. godine.

Tim povodom Patrijarh Porfirije oglasio se na Instagramu.

On je naglasio da uspomena na blaženopočivšeg patrijarha nikada neće izbledeti.

"Danas je tačno četrnaest godina otkako je Gospod prizvao u svoje naručje blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla. Sećanje na patrijarha Pavla je živo među svim pravoslavnim hrišćanima, i ne samo među njima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susreću, da dođu u kontakt, da ga čuju", napisala je njegova svetost.

Lider SPC dodao je da su reči patrijarha Pavla i dalje aktuelne.

"Njegove reči su i danas aktuelne po svojoj snazi, po svojoj istinitosti, aktuelne po istim onim izazovima i problemima sa kojima se suočava svaki pojedinac, ali i čitava zajednica i sav narod. Reči koje je blaženopočivši patrijarh Pavle izgovarao nisu bile domišljanja ljudska, nisu bila obična prazna ljudska filosofija ispunjena taštinom i gordošću, nego su njegove reči, bile skopčane sa njegovim životom, tj. on nije jedno govorio, a drugo činio. Drugim rečima, ono što je osećao, ono u šta je verovao -- to je govorio. Brojne su i vrline koje su krasile njegovu ličnost, ali ono što je na okupu držalo te vrline, ono što ga je činilo da podvig koji je započeo i završi i dovede do cilja, jeste upravo smirenje, jeste skromnost. Vječnaja pamjat!", poručio je srpski patrijarh.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()