Posle napada stršljena u Medveđi: UNA pita - koji su najopasniji letnji insekti?

Prilikom ujeda insekta jedna stvar je ključna

Autor: Una Đuričić
09.07.2024. 20:00
  • Podeli:

Muškarac iz Medveđe umro je na kućnom pragu nakon ujeda stršljena. Tokom leta, insekata ima najviše. Kriju se u zemlji, kori drveta, u krošnji, a neretko se mogu i naseliti i u vašoj kući. 

Kada su pčele, ose, bumbari i ostali insekti opasni po nas i kako se ponašati u njihovoj blizini?

Pčele, ose, stršljeni i ostali insekti vole toplo vreme i svakodnevno o njima treba voditi računa, pogotovo ako često boravite u prirodi.

"Najveći broj uboda se dešava kada čovek radi nešto blizu gnezda koje je, ako govorimo o prirodi, njih nije uvek lako primetiti. Pogotovo ose umeju da se gnezde u rupama u zemlji koje nisu baš toliko vidljive, i onda se vi nađete blizu, one će vas primetiti, vi njih nećete. Pčele i stršljenovi su po pravilu u nekim dupljama drveća i retko se nađete baš toliko blizu. Mnogo veći je problem u naseljima kućama vikandicama", kaže profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Aleksandar Ćetković.

Stršljeni su veći, pa samim tim izgledaju strašnije, ali se ne razlikuju mnogo od pčela i osa. Otrov im je iste jačine, a u odnosu na ostale, zbog njihovog načina života, ređe dolaze u kontakt sa ljudima. Ujed je u većini slučajeva bezopasan, osim ako ste alergični na njihov otrov.

"U slučaju da dođe do anafilaktičnog šoka, to zavisi od samog uboda i same reakcije. To zavisi od osobe do osobe. Anafilaktički šok je sistemska reakcija je sistemska reakcija za ovaj jedan alergen u ovom slučaju otrov stršljena, ose ili koji je već otrov u pitanju. DOlazi vrlo relativno brzo, koliko brzo zavisi od osobe, ali u svakom slučaju pozvati odmah hitnu medicinsku pomoć", kaže lekar Alberto Martinez.

Smrt od njihovog otrova događa se svake godine. Dodatnu opasnost predstavlja kada osoba ne zna da je alergična, ili ne zna na koju tačno vrstu ima reakciju.

"Neki ljudi imaju reakciju da padnu odmah u nesvest, ostaće živi jedno vreme ali ne mogu sebi da pomognu. Osim tog saznanja da ste alergični na nešto određeno, tu je problem. Osa nije jedna, ima više vrsta osa, nema ih mnogo ovih koje ubadaju, i njih treba razlikovati", dodaje Ćetković.

Prilikom boravka u prirodi, najbitnije je da znate da li ste alergični ili ne, i na koju vrstu otrova insekata, kako biste dodatno obratili pažnju. Prilikom susreta, kada napadaju instinkti, i krenete da se branite mahanjem ruku, trčanjem ili vrištanjem, od svakog insekta posebno zavisi da li će da vas juri ili da odleti na drugu stranu. Najvažnije je da, ukoliko ih primetite u svojoj blizini, što pre napustite njihov prostor, jer vam mirovanje u toj situaciji neće pomoći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()