Posle napada u Aleksincu: UNA proverava - zašto su domaće svinje postale agresivne?

Mogu li da prenesu neku zarazu i kako se zaštiti od napada?

Autor: Zvonko Ninkov
04.07.2024. 18:49
  • Podeli:

U poslednjih nekoliko nedelja dogodila su se dva slučaja u okolini Aleksinca da su svinje napadale, pa i teško povređivale vlasnike. 

Zašto su ove domaće životinje nekada agresivne, mogu li da prenesu neku zarazu i kako se zaštiti od napada?

Za više od 45 godina, koliko se Veroljub Đurković iz Dublja bavi uzgojem svinja, nije doživeo da ga neka napadne, ali kaže da dobro zna za situacije, pa i rase koje umeju da budu agresivne.

"Svinjče kao čoporativna životinja je agresivna samo u slučajevima kada ima mlade, prilikom prašenja, pogotovo sorta jorkšir koja je agresivna. Landras je krotak, trom, pa se zato vrše selekcije da bude majka jorkšir... same na sebe", kaže odgajivač svinja Veroljub Đurković.

Ujedi po čitavom telu i prelomi u jednom, a povreda koja se završila amputacijom u drugom slučaju u okolini Aleksinca primeri su koliko ove životinje mogu da budu opasne. Njihovi snažni zubi i jake vilice mogu da naprave ozbiljne rane uz obilno krvarenje

"Što se tiče zaraznih bolesti koje se prenose na čoveka, toga nema. Tu nema razloga da brinite. Jedino što su jake životinje, što njihove kljove kao kod divlje svinje, koji su njihovi preci, i što je krmača starija one mogu biti 5-10 centimetara i mogu da naprave veliku povredu", kaže veterinar Đorđe Đukić.

Veterinari napominju da je prvi znak agresivnosti svinje kada krene da škljoca zubima i da potom najčešće sledi napad. Ipak, ono što više od ujeda plaši odgajivače, jeste stanje na tržištu svinjskog mesa.

"Samo u prethodnih godinu dana 10% ili za milon je opao proizvodni ciklus, a trebalo bi da imamo 4-4,5 samo za sopstevene potrebe...Mi od zemlje izvoznice koja je ponosila svojom vekovnom tradicijom, mi smo postali sirovinci koje sistem i država kontroliše", kaže Đukić.

Preporuka za one koji ulaze u prostor sa potencijalno agresivnom svinjom jeste da imate nešto ispred nogu jer je to deo tela koje će životinja najpre ujesti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()