Poslednji dan popisa na terenu: Šta treba da uradite ako ni danas ne budete popisani?

Konačni rezultate popisa objavljivaće se sucesivno od aprila 2023. do juna 2024. godine.

07.11.2022. 15:52
  • Podeli:
popis-potpis profimedia-0309250875--1665405691955.webp Foto: Profimedia

Republički zavod za statistiku ostavio je mogućnost građanima koji nisu popisani da se do 17. novembra jave radi dogovora o telefonskom popisivanju.

Kontakt se može ostvariti preko broja 0800-444-005, a kako se navodi u izuzetnim situacijama dežurni popisivač može izaći na teren.

Danas završetak terenskog popisa 

"Od 8. do 17. novembra, građanima će biti na raspolaganju i dodatni brojevi telefona dežurnih popisivača, po opštinama i gradovima. Spisak će biti dostupan 8. novembra na veb-sajtu RZS-a", navodi se u saopštenju.

Inače danas u 20 sati završava se terensko prikupljanje podataka u popisu.

Prvi rezultati u skladu sa Zakonom o popisu biće objavljeni trideset dana nakon završetka terenske realizacije popisa, ali to su samo prvi rezultati o ukupnom broju popisanih lica, domaćinstava i stanova. 

Konačni rezultate popisa objavljivaće se sucesivno od aprila 2023. do juna 2024. godine.

Podsetimo, popis stanovništva i domaćinstava u Srbiji sprovođen je od 1. do 31. oktobra 2022. godine. Popisivanje je produženo u pojedinim gradskim opštinama Grada Beograda, kao i u Užicu, Valjevu, Smederevu, Pančevu, Šapcu, Novom Sadu i Subotici.

Na popisu je postavljano 69 pitanja, od kojih na tri građani nisu bili u obavezi da odgovaraju, a to su pitanja o maternjem jeziku, nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, građani su u obavezi da učestvuju na popisu i da daju potpune i tačne odgovore na pitanja popisivača.

U slučaju da građanin odbije da učestvuje u popisu predviđene su kazne u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()