Povećanje školarina i blokada Arhitektonskog fakulteta: Studenti odlučni u protestu

Iz Beogradskog univerziteta stigla je informacija da će još neki fakulteti podići cenu školarine.

01.03.2023. 12:47
  • Podeli:
Mladi_studenti_tehnički fakulteti_Beograd_Foto UNA-1667500393337.webp Foto: UNA

Grupa studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu počela je u ponedeljak blokadu fakulteta, nakon sednice Saveta na kojoj je doneta odluka o povećanju školarine na skoro 300.000 dinara. Kažu da će sa ovim vidom protesta nastaviti do kraja nedelje.

Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta, potvrdio je za Danas da je Savet tog fakulteta doneo odluku o povećanju školarina za narednu školsku godinu, ali nije želeo da komentariše blokadu iza koje navodno stoji samoorganizovana grupa studenata te visokoškolske ustanove.

"Savet Arhitektonskog fakultata je usvojio predlog Nastavno-naučnog i umetničkog veća o usaglašavaju visina cena školarina. Za samofinansirajuće studente koji prvi put upisuju fakultet, školarina će biti povećana za 20 odsto, što je jednako visini školarine koju dobijamo za brucoše od strane budžeta. Za samofinansirajući studente na ostalim godinama studija cena školarine je usklađena sa stopom inflacije na državnom nivou", precizirao je dekan.

Studenti su blokirali fakultet, a blokada je nastupila upravo posle sednice Saveta fakulteta kada je izglasano povećanje školarina sa 240.000 dinara na skoro 290.000 dinara.

On kaže da će se u petak sastati sa studentom prodekanom i predstavnicima studenata svih godina studija i napominje da je taj sastanak dogovoren pre nego što je grupa studenata danas odlučila da blokira Arhitektonski fakultet.

Ovi studenti su nastavili da objavljuju fotografije sa današnje blokade, kako su je nazvali, na instagram stranici anketa_arh.bg, a na tim slikama se vidi da su holovi i zidovi fakulteta oblepljeni porukama i transparentima, poput „Trebalo je da upišem Harvard“, „Idem na privatni“, „Nemamo pare“. Zidovi u nekim prostorijama su ispisani.

Dekan je kratko rekao da mu se niko od ovih studenata nije obratio niti zatražio da ih primi na razgovor.

"Na račun studenstkog parlamenta Univerziteta u Beogradu nije bilo upućeno nikakvih kokretnih žalbi zbog najavljenog povećanja školarina od sledeće godine", izjavio je danas student ombudsman Đorđe Vukašinović.

On je za Tanjug rekao da je u studentskim parlamentima fakulteta, koji su u sastavu Univerziteta postojao pristojan stepen koordinacije, budući da su ljudi koji su u parlamentu Univerziteta radili sa studentskim parlamentima.

Vukašinović objašnjava da je ideja sa studentom ombudsmana da liči na univerzitetskog, ali sa daleko manjim ovlašćenjima, i dodaje da sam njegov pojam podrazumeva da je to organ studenstkog parlamenta koji štiti, ostvaruje prava interesa i slobode svih studenata Univeziteta u Beogradu.

"Potpuno je nova stvar,ali ima tu nekih preklapanja. Studentski parlament je organ koji zastupa, štiti i ostvaruje prava i interese studenata, ali je ideja da ovaj organ bude nešto pasivniji i eskpeditivniji, zato što je jedna stvar u pitanju", rekao je on.

Iz Beogradskog univerziteta stigla je informacija da će još neki fakulteti podići cenu školarine.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()