Predstavljena Nacionalna čitanka: Učenici će je dobiti besplatno

U narednim danima će biti distribuirana u svim školama

25.09.2024. 13:15
  • Podeli:
nacionalna čitanka UNA-66f3e3813bd66.webp Foto: UNA

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas, na predstavljanju Nacionalne čitanke za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, da je inicijativa za njenu izradu potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se učenici upoznali sa tradicionalnim vrednostima, kulturom, nasleđem i da bi imali više saznanja o svojoj zemlji.

Đukić Dejanović je najavila da će u narednim danima čitanka biti distribuirana u svim školama, a da će je učenici dobiti besplatno.

Podsetila je da je na značaj čitanke ukazao i premijer Srbije Miloš Vučević u svom ekspozeu. 

"Nacionalna čitanka nije zbir tekstova u kojoj učenici treba da nauče definicije, već obavezno nastavno sredstvo namenjeno razvijanju svesti, negovanju tradicije i kulture srpskog naroda, kao i nacionalnih manjina koji žive u Srbiji", izjavila je ministarka prosvete. 

Prema njenim rečima, prvi korak u realizaciji ovog projekta bilo je usvajanje i izmena dopuna Zakona o udžbenicima nakon čega su raspisani javni pozivi za autora i recenzenta.

Realizacija je poverena Zavodu za udžbenike, a Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je spremio materijal za nastavnike u kojima je objašnjeno kako da nastavnici koriste čitanku u radu sa učenicima. 

"Tokom ove školske godine i ostali učenici će dobiti čitanke. Biće ih ukupno četiri, osim za učenike prvog i drugog razreda, posebne čitanke biće za učenike trećeg i četvrtog, kao i za učenike od petog do osmog i srednjoškolce", istakla je ona. 

Đukić Dejanović je navela da će čitanka učenike upoznavati sa tradicijom, jezikom, umetnošću, istorijom i našom prošlošću.

"Uverena sam da će kod učenika podstaći osećanje ljubavi prema svojoj zemlji", rekla je ministarka.

Akcenat sadržaja Nacionalne čitanke je na tradicionalnim vrednostima.

"Motiviše nova saznanja, a ujedno i razvija ljubav prema otadžbini i njenim stanovnicima", rekla je ona i dodala da je razvijanje nacionalnog identiteta veoma važno, kao i poštovanje i uvažavanje različitosti", zaključila je ona.


    
    
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()