Predstavljena platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja: Ovo su detalji

Iz Ministarstva ističu da će platforma omogućiti efikasnu razmenu medicinske dokumentacije uz zaštitu podataka

09.02.2024. 11:02
  • Podeli:
digital, kompjuter, biznis pixabay-649e9363278be.webp Foto: Pixabay

Ministarstvo zdravlja predstavilo je platformu za zbrinjvanje urgentnih stanja, a ministarka zdravlja Danica Grujičić je istakla je, da je ovo samo nastavak digitalizacije na kojoj Ministarstvo insistira.

"Ne zbrinjavaju se sva urgentna stanja u Urgentnom centru. Platforma omogućava da kolege dobiju signal na službenom telefonu, ulaze u program i vide šta je sve urađeno do tog časa u prethodnom KC ili u Urgentnom centru. Nastavlja lečenje kao da je od početka bio u toj ustanovi, neće biti gubljenja vremena", objasnila je Grujičić.

Sledeća faza je uključivanje Hitne pomoći, svih Kliničkih centara, a onda i bolnica.

"Ako neko šalje pacijenta iz Leskovca u Beograd, lekar će moći sve mi podake da vidi o njemu", kazala je ministarka dodajući da je najvažnije da je sve jednostavno.

"Nema popunjavanja obrazaca 500 puta u nedogled. Moramo sve postepeno, mnogo kasnimo. Premijerka Ana Brnabić je insistirala uvek na digitalizaciji", ističe Grujičić.

Kako je pomoćnik u Ministarstvu zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović otkrio, u planu je izgradnja zatvorene mreže za beogradske ustanove koje će podići nivo zaštite i brzinu prenosa podataka.

"Cene su se razlikovale od ustanove do ustanove, 20-30hiljada evra, zavisno od veličine ustanove. ovo će sada sve ići preko lbo broja i ostaće tako dok se ne definiše lični zdravstveni broj", kaže Radović.

Ministarstvo zdravlja je, prethodno su saopštili, u saradnji sa zdravstvenim ustanovima u Beogradu, u cilju pružanju poboljšanja zdravstvenih usluga pacijentima,razvilo centralizovanu Platformu za zbrinjavanje urgentnih stanja.

Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i samo zbrinjavanje pacijenata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()