Preminuo profesor Ratko Božović

Prof. dr Ratko Božović rođen je u Banja Luci 1934. godine

23.11.2023. 10:22
  • Podeli:
ratko božović medija centar1-655f193e91221.webp Foto: Medija centar

Univerzitetski profesor i književnik Radosav Ratko Božović preminuo je danas u 90. godini.

Bio je donedavno redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu za predmete "Teorija kulture", "Sociologija kulture","Kulturna politika", "Javno mnjenje". Bio je dugogodišnji šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju na FPN-u. Držao je predavanja i na redovnim i na postdiplomskim studijama. 

Bio je rukovodilac smera „Sociologija kulture i kulturna politika“ na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je držao predavanja iz predmeta Teorija i sociologija kulture, Kulturna politika i Fenomeni modernog sveta.

Bio je jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku „Démocratie Nouvelle“ (Nova demokratija) i urednik edicije „Kultura i društvo“ (IP „Vuk Karadžić”, Beograd) i biblioteke „Poenta“ ( IP „Unireks”, Nikšić ). Studijski boravio u Parizu 1972 – 1973. godine, a u Njujorku 1986, 1992, 2006.

Autor je oko 300 naučnih radova, 150 stručnih radova i desetine knjiga. Najznačajnija dela su mu: „Kultura slobodnog vremena“, „Metarmofoze igre“, „Iskušenja slobodnog vremena“, „Usud igre“, „Nedoumice oko kulture“, „Lavirint kulture“, „Pod znakom pitanja“, „Kroz crveno“, „Kult – ura“, „Noćna mora“, „Izveštaj iz ludnice“, „Razbijeno ogledalo“, „Leksikon kulturologije“, „Tišina dokolice“, „Igra ili ništa“, „Paradoksi medijske slobode“, „Molitve osame“, „Geometrija mišljenja“. Oktobra 2023. objavio je knjigu pod naslovom „Tajne dijaloga“.

Bio je član srpskog žirija Saveta za borbu protiv korupcije koji dodeljuje nagradu "Verica Barać" i žirija Lige eksperata-LEX koji dodeljuje nagradu Vitez poziva.

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci, završio je Gimnaziju u Nikšiću, a potom i Filozofski fakultet 1959, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Univerziteta Crne Gore.

Teoretičar kulture, profesor Univerziteta u Beogradu i Nikšiću, pored brojnih knjiga iz oblasti kulture, objavio je i tri knjige u kojima obrađuje dela aforističara (u svakoj knjizi po sedam autora): Sedmorica iz Stradije, Bez maske i Sedmo nebo.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()