Preskupo znanje: Fakulteti dižu školarine ali za mnoge studente to je neizdrživ trošak

Ako moraju da biraju između hrane i znanja, tešku će odluku morati da donose

Autor: Emilija Pešić
01.03.2023. 19:33
  • Podeli:

Studenti Arhitektonskog fakulteta, koji blokiraju zgradu te ustanove od ponedeljka, nastavljaju protest.

Oni za UNU kažu da bi brucoši od oktobra trebalo da plaćaju 300 hiljada dinara po godini studija, dok će cena za sadašnje studente biti povećana na 276 hiljada dinara po godini.

Slični problemi muče i studente nekoliko drugih fakulteta na kojima su školarine znatno poskupele.

Poskupljuje znanje a budi se bes. Džaba imam dara, kad nemam para, poručuju studenti.

Pored visoke školarine, moraju sami da finansiraju projekte za predispitne obaveze. Sve probleme i zahteve za poboljšanje školovanja predočili su upravi.

"Od svakog od nas se očekuje da imamo laptop, da koristimo softvere čije nam licence nisu obezbeđene od strane fakulteta, da bismo ispunili predispitne i ispitne obaveze, na nedeljnom nivou štampamo priloge, te na semestralnom nivou kupujemo materijale za makete, a sve to mogu potvrditi odgovori na anketu koja je sprovedena među studentima AF-a u kojoj su se izjasnili da je većina u samo jednom ispitnom roku potrošila preko 150 evra na spremanje ispitnih radova" pojašnjava Isidora Zubović, student prodekan Arhitektonskog fakulteta.

Kada se na te troškove doda i povećanje školarine za čak 60 hiljada dinara, studiranje postaje luksuz.

"Jako je teško, što se mene konkretno tiče moji roditelji isto jedva uspevaju da isfinansiraju sve ovo- Dolazimo u situaciju šta ćemo da jedemo sutra kad sve platimo", požalila nam se Danijela Pantić, predstavnica Arhitektonskog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu.

Studentkinja Branka Cvejić kaže da im je rečeno da su školarine povećane zbog inflacije.

"Mi to razumemo, shvatamo da treba i grejanje, i struja treba da se plati, ali zašto studenti treba da krpe budžetske rupe?", pita se Cvejićeva.

I posle tročasovnog sastanka sa dekanom fakulteta, njihovi zahtevi nisu usvojeni, te će, ukoliko postoji saglasnost među studentima, nastaviti sa protestom.

Arhitektonski fakultet nije usamljen u ovome. Povećanja školarine u 2023/2024 akademskoj godini, za sada, očekuje studente još četiri fakulteta.

"Prosek povećanja je negdee oko 10 do 15 odsto, ali ima fakulteta koji imaju povećanja i 40 posto. Ima velikih odstupanja", pojašnjava Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Razlozi su različiti, od praćenja stopa inflacije, preko povećanja troškova poslovanja, do školarine koja više godina nije povećavana. Mada  to nikako ne smanjuje brigu studenata i njihovih roditelja jer znanje ipak ima svoju cenu, i to prilično visoku.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()