Preti li nestašica svinjskog mesa: Kako da se Srbija izbori protiv afričke kuge

Još jedan apel za sve vlasnike domaćinstava svinja da hitno prijave svaku promenu zdravstvenog stanja svinja

29.07.2023. 21:45
  • Podeli:
shutterstock Svinja veterinar-649b0956ec89e.webp Foto: Shutterstock

Iako se u mesarama još ne primećuje nestašica svinjskog mesa, brojke su zabrinjavajuće jer je afrička kuga svinja potvrđena u više od hiljadu gazdinstava u 32 opštine u Srbiji.

Direktor uprave za veterinu Miloš Petrović za RTS kaže da je afrička kuga svinja prisutna u Republici Srbiji već od 2019. godine, ali generalno na području Evrope i Balkana došlo je do pogoršane epidemiološke situacije kada je reč o afričkoj kugi svinja.

"Ona je prisutna u mnogim zemljama i u našem okruženju, u Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Sve ove zemlje zajedno sa Srbijom vode jednu veliku bitku u sprečavanju širenja afričke kuge svinje", kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, veterinarska služba je na terenu i sprovodi sve propisane mere u cilju sprečavanja širenja ove bolesti.

Ne postoji vakcina

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije smatra da su farmeri dovoljno informisani o bolesti, ali ona nije dovoljno shvaćena kod proizvođača, kod farmera, pogotovo na malim gazdinstvima.

Petrović kaže da je afrička kuga specifična zarazna bolest, zbog toga što protiv nje ne postoji specifična terapija i ne postoji vakcinacija.

"Vakcina bi bila idealno sredstvo za kontrolu širenja ove bolesti. Jako je bitno da se svinje drže zatvorene, da se ne kreću slobodno u dvorištu, da se strogo vrši kontrola ulaska u dvorište, najbolje je izbegavati posete i ulazak automobila, jer su to putevi koji mogu dovesti do širenja ovog virusa. Takođe, veterinarska služba sprovodi aktivni nadzor nad zdravstvenim stanjem", istakao je Petrović za javni servis.

Apelovao je na sve vlasnike domaćinstava svinja da hitno prijave svaku promenu zdravstvenog stanja svinja.

Država obećala nadoknadu

Bilo je slučajeva da se bolest pojavi u nekom domaćinstvu, a onda kod onih svinja, kod kojih nije primećena, brže bolje se prodaju. 

Država je obećala da će nadoknaditi svaki kilogram eutanazirane svinje što je neka vrsta sigurnosti da se spreči širenje ove bolesti.

"Država je stala uz sprovođenje mera. Kada se uoči zaraženo područje, vrši se eutanazija svih životinja koje se nalaze na gazdinstvu i preduzimaju se mnoge druge restriktivne mere. Ceo postupak od prijave sumnje do dijagnostike neškodljivog uklanjanja nije na teret vlasnika, već je na teret budžeta Republike Srbije", objasnio je Petrović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()