Previsoke kirije izbacuju podstanare na ulicu: Kako stati na put 'bahato visokim stanarinama'?

Najčešće se problemu nađu oni koji nemaju sklopljene ugovore sa stanodavcima, već se uslovi i otkazni rok dogovaraju usmeno, što je onda podložno promeni.

Autor: Stefan Dević
13.12.2022. 20:04
  • Podeli:

Jedna od najvećih grupa za izdavanje stanova u Beogradu broji više od 70 hiljada članova. Među brojnim oglasima i objavama, obavezno se nađe neka objava o tome kako je stanarima drastično povećana kirija ili su izbačeni zbog nekog druogog koje se spreman da plati mnogo više.

Oni koji su kroz to prošli, nisu hteli pred kamere, jer su u strahu da se ne nađu na ulici. Međutim, svoje mišljenje su javno podelili na internetu.

Jedan od korisnika društvenih mreža kaže da mu je podignuta kirija nakon dve i po godine stanovanja i da su primorani da sele. Sa sličnom pričom ih je veliki broj.

Najčešće se problemu nađu oni  koji nemaju sklopljene ugovore sa stanodavcima, već se uslovi i otkazni rok dogovaraju usmeno, što je onda podložno promeni.  

Ukoliko je ugovor i potpisan, otkazni rok zavisi od toga koji je zakon bio na snazi u to vreme. Prema Zakonu o obligacionim odnosima taj rok je osam dana, dok je po Zakonu o stanovanju 90 dana.

"Oni koji su stekli prava po tim zakonima, za njih ova priča ne važi. Oni imaju svoja prava, ono što je predviđeno bilo po tim zakonima i oni ne potpadaju pod zakone koji sada važe za nove ugovore o zakupu",  kaže advokat Aleksandar Radivojević.

Zbog toga je Pokret "Ne davimo Beograd" podneo predlog zakona kojim bi se uveo maksimalni iznos zakupnine.

"Hitna mera je ograničavanj cena kirija, s obzirom da smo svesni toga da veliki broj studanata, mladih osoba je sada u situaciji da mora da napusti studiranje, da njihovi roditelji ne mogu da priušte da oni studiraju, da se samohrane majke izbacuju na ulicu i da više niko nema krov nad glavom", kaže Natalija Stojmenović iz pokreta "Ne davimo Beograd". 

Ipak, stručnjaci se brinu da bi ograničenje maksimalnog iznosa zakupnine ugrozilo slobodno tržište.

"Time biste zapravo dobili da ste zaštitili zakupce koji dolaze iz inostranstva i donose sveže devize u našu državu. Ne biste pomogli ni studentima ni nekim socijalnim kategorijama kojima su stanovi neophodni", smatra Radivojević.

Upravo njima je pomoć najviše potrebna. Zbog toga smo gradskoj vlasti takođe postavili  pitanje o tome da li će ovim povodom reagovati. Međutim, nismo dobili nikakav odogovor. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()