Pripreme za Vaskršnji post: UNA je proverila kako se čiste i duša i telo

Naši sagovornici navode da, ako se postu pristupa pravilno, on može da ima i lekovito dejstvo

Autor: Lena Sladojević
15.03.2024. 22:00
  • Podeli:

Trenutno smo u siropusnoj nedelji, odnosno u pripremi za veliki Vaskršnji post koji počinje u ponedeljak 18. marta, a završava se 5. maja na Uskrs.

Kako postiti, a ne ugroziti svoje zdravlje, koje su prednosti posta i šta treba učiniti u nedelju - sve su to pitanja na koje u ovom periodu vernici traže odgovore?

Veliki, časni, ili Vaskršnji post, najzahtevniji je u godini. Tokom sedam nedelja, posti se uglavnom na vodi, vikendom na ulju, dok je  riba dozvoljena tek tokom retkih praznika. Kod onih koji prvi put poste, jednu nedelju, ili čitav post, postoji dilema da li će izdržati, ili ugroziti svoje zdravlje.

Naši sagovornici navode da, ako se postu pristupa pravilno, odnosno uz obilje voća, povrća, ribe, mahunarki, maslinovog ulja, žitarica, post može imati i lekovito dejstvo.

"Post ima velike benefite i treba iskoristiti u periodu koji dolazi u narednim danima da upravo dođe do prevencije do brojnih bolesti, pošto je velika epidemija gojaznosti, a znamo da gojaznost vodi u predijabetes, u dijabetes, u aterosklerotske komplikacije, na srcu mozgu, masnu jetru, depresiju vezanu za gojaznost, policistične jajnike, neplodnost, to su sve bolesti sa kojima možemo da se susrećemo, a post apsolutno može da nam bude značajan i u prevenciji, a i lečenju ovih bolesti", ističe za UNU načelnik odeljenja za dijabetes Klinike za endokrinologiju profesorka dr Vesna Dimitrijević Srećković.

Za sve one koji se žale da se u toku posta ugoje, doktorka objašanja da je to iz razloga, što se u toku posta ne hrane zdravo, nego se "zatrpavaju" testeninom, pecivima i raznim šećerima.

"To dobijanje telesne težine, dovodi do porasta insulina, do hiperinsulinizma, a sa tim mogu da se dešavaju i padovi šećera u krvi, reaktivne hipoglikemije, a onda posle da se uđe i u probleme do kojih dovodi stomačna gojaznost, a to su sve ove pobrojane bolesti. Ja bih u postu predložila zamene za hleb - bile bi to mahunarke koje su veoma povoljne i koje imaju belančevine biljne lako svarljive, a to je pasulj, sočivo, leblebija", ističe dr Dimitrijević Srećković.

Osim uzdržavanja od hrane, post ima i onu značajniju, duhovnu ulogu. Kori nas kao roditelj, da ne lažemo,  ne ogovoramo, da nemamo ružne misli, i ono najvažnije da praštamo.

"U nedelju veče imamo bele poklade, odnosno belu lepu večeru sa proizvodima koji nisu mesni i zapravo to je priprema i preobražaj ne samo hrane, nego celokupnog ljudskog uma da se pripremi, da već te naredne nedelje, od ponedeljka čovek proba da iz svog frižidera izbaci sve one stvari koje mu nisu potrebne i da kroz telesni post, bude pripremna za duhovni", ističe za UNU sveštenik Vladimir Radović.

U dogovoru sa svojim duhovnikom, ne treba biti prestrog, pogotovo ukoliko se prvi put posti, odnosno ukoliko vernik ima zdravstvenih problema ili je u poznim godinama.

"Imamo dosta promašaja - ljudi uđu u post veoma strogo, a nisu nikada postili, i već pred kraj nedelje odustaju i onda je bolje da se posavetuju sa sveštenikom da nađu neki univerzalni način kako će da poste", kaže Radović.

Večeras ili sutra posle bdenija, preporučljivo je ispovediti se, a onda kako je rekla doktorka - raznovrsna ishrana, odnosno kako je rekao sveštenik - pažljivo sa mislim i delima i tako do 5. maja, odnosno Uskrsa, a i dalje. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()