Pritisak migranata na 'balkansku rutu': Zapad traži usklađivanje spoljne politike Srbije

Poruka Srbiji je jasna - uskladiti viznu politiku sa evropskom

15.10.2022. 19:19
  • Podeli:

Ambasador Hil je, takođe, poručio da bi "srpska spoljna politika trebalo da se uskladi sa EU" i da misli "da Srbija treba da bude u bliskoj budućnosti u Uniji". To je, međutim, dovedeno u pitanje zbog viznog režima koji Beograd nikako da uskladi sa EU i uspostavi oštriju politiku prema ilegalnim migrantima.

 "Srbija mora hitno da uskladi svoju viznu politiku sa EU", nedvosmislena je poruka sa susreta ministara unutrašnjih poslova Evrope upućena Beogradu. 

Razlog je masovni talas migranata, koji preko Zapadnog Balkana lako stižu u države Unije. Evropski mininistri nisu se nimalo ustručavali da kažu ko im iz regiona stvara najveće glavobolje.

"Mi smo, naravno, partneri sa Srbijom, ali i Srbija mora da bude i partner EU u ovim teškim vremenima. Vidimo situaciju u Austriji. Na hiljade ljudi svakodnevno stiže u tu državu. U slučaju Češke, bilo ih je na stotine i zato smo morali da preduzmemo takve mere kao što je kontrola granica", kaže Vit Rakusan, ministar unutrašnjih poslova Češke.

I Nikol de Mor, ministarka unutrašnjih poslova Belgije ima poruku za Srbiju.

"Na Zapadnom Balkanu je tri puta više tražilaca azila nego prošle godine i o tome treba da razgovaramo. Moramo da sprečimo države poput Srbije da daju vize za zemlje kao što Burundi jer tako omogućavaju tim ljudima da veoma lako stižu u Evropsku uniju", kaže Morova.

Nije Burundi ni jedini, ni najveći problem. 

Tokom devet meseci ove godine zabeleženo je više od 106.000 ilegalnih ulazaka u EU, što je tri puta više nego 2021. 

Samo u septembru ove godine registrovano je, preko takozvane balkanske rute, 19.000 nezakonitih ulaza. Većina tih migranata bila je iz Sirije i Avganistana, ali primetno je da je drastično skočio broj ilegalnih migranata iz Indije, Tunisa i Kube. 

Državljanima tih zemalja nije potrebna viza za Srbiju, pa im je zato idealna usputna stanica na putu ka Zapadu. Ono što posebno bode oči Evropljanima jeste da su to zemlje koje nisu priznale Kosovo i da je Beogradu to način da im se oduži.

"Srpski vizni režim nije sjajan, po mom mišljenju, zato što se orijentiše prema tome da li je država priznala Kosovo. Srbija mora da uskladi svoj vizni režim sa EU, kao kandidat za članstvo", pojašnjava Nensi Fezer, ministarka unutrašnjih poslova Nemačke.

Nemačka ministarka je prenela i da je EU dobila obećanje Beograda "da će uskladiti sa viznim politikama, počev od građana Tunisa, Burundija i Indije". 

Ukoliko to ne uradimo, ne piše nam se baš dobro. 

Evropska komisija razmišlja da u potpunosti suspenduje viznu liberalizaciju sa Srbijom, a ima i onih koji traže da se zamrznu pristupni pregovori naše zemlje sa EU.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()