Protest građana zbog intervjua sa serijskim silovateljem: Reagovale i brojne organizacije

Ministarstvo kulture i informisanja se za sada nije oglasilo povodom intervjua objavljenom u Informeru, ali jeste Savet za štampu.

28.09.2022. 15:03
  • Podeli:
protest_informer_Tanjug-1664388144290.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Protest u organizaciji "Ženske solidarnosti" održan je ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija dnevnog lista koji je objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Protestu su pored aktivista prisustvovali i članovi Pokreta slobodnih građana i Ne davimo Beograd. Nosili su i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „na nasilje se ne klikće, nasilje se kažnjava“.

Anita Marković iz Ženske solidarnosti je rekla da su okupljene devojke i žene besne i da su mediji po ko zna koji put izneverili žene.

"Ukoliko mediji rade ovakve stvari oni su direktni saučesnici i vrše nasilje nad ženama“, rekla je Marković za N1 i dodala da nasilniku nije mesto u medijima.

Ona je zatražila objašnjenje kako je došlo do toga da neko opisuje čin nasilja u medijima.

Okupljeni na protestu su zviždali policijskim automobilima koji su prolazili Terazijama. 

Reakcije institucija i organizacija

Ministarstvo kulture i informisanja se za sada nije oglasilo povodom intervjua objavljenom u Informeru, ali jeste Savet za štampu.

Savet je upozorio da je objavljivanjem ispovesti osuđenog silovatelja koji je odslužio zatvorsku kaznu, prekršeno više tačaka Kodeksa novinara Srbije i - suprotno načelu odgovornosti medija - ponižene su žrtve, uznemirena javnost i zastrašini su čitaoci. 

I predsednik NUNS Željko Bodrožić je kazao da je objavljivanjem tog intervjua "ozbiljno" prekršen Kodeks novinara Srbije i da u tom tekstu nema nijedne informacije koja je u interesu javnosti. 

UNS je poručio da se tim sadržajem ponovo uznemiravaju žrtve višestrukog silovatelja, kao i sve žene koje su pretrpele neki oblik nasilja.

Autonomni ženski centar takođe je osudio objavljivanje intervjua.

"Objavljivanje ovog intervjua predstavlja šamar pre svega svim ženama koje su preživele seksualno nasilje od dotičnog, ali i svima onima koje već danima ulažu energiju u osmišljavanje taktika za bezbedno hodanje ulicama Beograda, jer sistemska zaštita ne postoji i osećaju da su prepuštene same sebi“, naveo AŽC u saopštenju.

Mreža za demokratski dijalog ocenila je da se posle jučerašnjih naslova u novinama još jednom „pljunuto u lice svim žrtvama nasilja, a prvenstveno ženama koje su bile žrtve silovatelja koji je dobio svoj medijski prostor“.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()