Protest kod Pakovraća: Meštani nezadovoljni dinamikom isplate zemljišta za izgradnju 'Miloša Velikog'

Okupljeni meštani sela od Preljine kod Čačka, do Prilipca kod Požege, ističu da je blokada iznuđena neažurnim isplatama uzete imovine, ali ne spore dogovor oko visine cene

02.05.2023. 17:08
  • Podeli:
Pakovraće_meštani_protest_ Foto Tanjug Branko Lukić (2)-645123b094c77.webp Foto: Tanjug / Branko Lukić

Oko 50 meštana sela između Čačka i Požege okupilo se danas kod petlje Pakovraće, kako bi protestnom blokadom saobraćaja ukazali na sporost isplate eksproprisanog zemljišta za potrebe izgradnje auto-puta "Miloš Veliki".

Njihov advokat je izjavio da postoji spremnost nadležnih organa da se ovo pitanje reši, ali da je jedino sporan trenutak za početak isplata, dodavši ipak da se to može očekivati već u ponedeljak.

"Nije ovo lično moj problem, nego svih meštana koje je zakačila eksproprijacija. Što se tiče mog slučaja, meni su kuću isplatili po odluci Osnovnog suda u Čačku i to je bilo negde u januaru mesecu. Međutim, još uvek mi nisu isplatili 250 kvadratnih metara pomoćnih objekata”, rekao je za Tanjug Milojko Ćosić, meštanin Pakovraća.

Okupljeni meštani - iz sela od Preljine kod Čačka, do Prilipca kod Požege - naglasili su da je blokada puta od njih iznuđena neažurnim isplatama uzete imovine.

"Ništa nisu ispunili što su rekli. Ovo je iznuđeno. Mi nismo radi da blokiramo narod, ali kako kažu, `gazite peko naše zemlje koja nije isplaćena`", kaže Milorad Vučićević iz Prijevora.

Advokat dela okupljenih meštana, Zoran Pešić, istakao je dobru volju svih nadležnih da se problem reši i naglasio da će, prema njegovim saznanjima, isplata početi u idući ponedeljak.

"Postoji dobra volja, moram da priznam i u `Putevima Srbije` i u ministarstvu i u lokalnoj samoupravi. Svi su spremni da reše ovaj problem, samo je pitanje trenutka kada će se rešiti. Naravno, ljudi su nezadovoljni, žele to što pre, tako da mora da se nađe kompromis i da se izbalansira cela ta situacija", rekao je Tanjugu Pešić. On je istakao da je dogovor napravljen još pre dva meseca.

"Dogovorili smo se i oko cene, a dogovor je potvrdilo i ministarstvo, tako da je jedino sporan trenutak kada će krenuti ti sporazumi da se zaključuju. Prema nekim informacijama koje ja imam, pošto sam u svakodnevnom kontaktu sa direktorom `Puteva Srbije`, mislim da će od ponedeljka početi da se zaključuju ti sporazumi i da se konačno reši agonija ovih ljudi", rekao je Pešić.

Umesto dva sata, koliko je prvobitno najavljeno da će blokada trajati, okupljeni meštani su, u znak dobre volje, blokadu započetu u 14 sati okončali već u 15 časova, odnosno sat vremena ranije.

Za saobraćaj se u tom periodu koristio alternativni pravac preko opštine Lučani i sela Markovica na Ovčaru, a svi koji su koristili auto-put "Miloš Veliki" u smeru ka Pakovraću za isključenje su koristili naplatnu rampu u Preljini, tako da su izbegnute kilometarske kolone.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()