Protođakon Kovačević: Vaskrs je centralni, najveći i najznačajniji praznik pravoslavlja

Farbanje jaja za Vaskrs drevna je tradicija koja po predanju crkve vodi poreklo još od apostolskih vremena, kaže Kovačević

05.05.2024. 12:51
  • Podeli:
protođakon Mladen Kovačević - 5 maj 2024 - foto TANJUG JADRANKA ILIĆ-6637570323d83.webp Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Vaskrs je centralni, najveći i najznačajniji događaj u godišnjem krugu crkvenog kalendara, smisao je pravoslavlja i predstavlja praznik pobede života nad smrću i konačni trijumf hrišćanske vere rekao je protođakon Mladen Kovačević.

"Farbanje jaja za Vaskrs drevna je tradicija koja po predanju crkve vodi poreklo još od apostolskih vremena. Crveno jaje je simbol vaskrsenja, jer je crvena boja boja stradanja, samim tim je vaskrsenja, a jaje simbol obilja života", rekao je Kovačević za Tanjug.

On naglašava da je crkva i pored toga što su mnogi Beograđani ovih dana bili odsutni zbog praznika bila puna vernika.

"Današnji praznik smisao je pravoslavne vere. Apostol Pavle kaže da ako Hristos nije vaskrsao, onda je uzaludna i sva naša vera. Današni praznik je praznik pobede nad smrću, nakon krsnog Hristovog stradanja, nakon njegove žrtve kojom smo mi oslobođeni od greha, od smrti, od đavola", rekao je  Kovačević.

Kovačević ističe da je važno da današnji praznik provedemo sa svojim najbližima, ali da je najbolje da na početku dana prvo dođemo u crkvu, pa da slavlje nastavimo u krugu svoje porodice, u svom domu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()