Psihijatar upisivao lažne dijagnoze pacijentima: Inspekcija danas u DZ Palilula

Podaci iz zdravstvenog kartona, naime, su završavali u rukama poslodavca koji su zbog F dijagnoze odbijali da zaposle kandidate

11.10.2022. 10:43
  • Podeli:
doktor-lekar-pixabay.jpg

Povodom zloupotreba psihijatra u Domu zdravlja Palilula, koji je pacijentima upisivao šifre bolesti od kojih nisu bolovali, kako bi farmaceutska kuća pokrenula kliničko ispitivanje jednog leka, reagovali su policija, tužilaštvo i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Milan Marinović pokrenuo je postupak inspekcijskog nadzora u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Inspektori Službe poverenika danas će izaći na teren da utvrde činjenično stanje i ustanove da li je došlo do povrede i kršenja mera zaštite podataka o ličnosti pacijenata", naveo je Marinović, navodeći da će zatim obavestiti javnost o rezultatima.

Marinović je juče istakao da izveštaj o dijagnozi i šifri bolesti ne sme da bude deo izveštaja o sprečenosti za rad. 

Međutim, to se upravo desilo jednom mladiću, koga je poslodavac odbio za angažman na poslu jer je navodno imao uvid u njegov zdravstveni karton.

Marinović je naglasio da ako se sazna koji su poslodavci odbili kandidate na osnovu tih šifri, moći da izvrše nadzor i kod poslodavaca.

"Prvo po zakonu ne treba da znaju, drugo doneta je izmena pravilnika prošle godine da izveštaj o dijagnozi i šifri bolesti više ne bude deo izveštaja o sprečenosti za rad", pojasnio je.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()