Radno ili neradno: UNA je pitala kolika je mogućnost da "Srpska nova godina" bude državni praznik

Iako nije zvanična, Nova godina 14. januara se slavi, osim u balkanskim zemljama, u Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji...

Autor: Lena Sladojević
13.01.2024. 22:00
  • Podeli:
Skupština Srbije Boris Scitar, pixsell-658c1b2c1b6a7.webp Foto: Boris Scitar, Pixsell

Čuli ste gde će sve Nova godina po julijanskom kalendaru da bude obeležena, a pošto je kod nas ona prihvaćena kao "srpska", proverili smo kolika je mogućnost da ona postane državni praznik.

Iako nije zvanična, Nova godine 14. januara se slavi, osim u balkanskim zemljama, u Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji. Kako nas je podsetio istoričar Čedomir Antić, Zakon o praznicima iz 2001. godine kaže da Nova godina po starom kalendaru, može biti praznik, odnosno neradni dan ukoliko to zaposleni zatraži.

"Mi smo XX veka prešli, tačnije dvadesetih godina XX veka, smo prešli smo na gregorijanski kalendar, tako da je počeo taj intenzitet oko priče 'srpske' pod navodnicima, ali nije srpska, nego Nova godina po starom julijanskom kalendaru, da bi se učvrstio srpski identitet", kaže etnolog prof. dr Vesna Marjanović.

Da li praznuju, odnosno slave Srpsku novu godinu, pitali smo građane na ulicama Grada Beograda. Mišljena su podeljena oko toga da li bi 14. januar trebalo da bude neradni dan, ali većina naših sagovornika proslavlja, kako narod kaže, Srpsku novu - odnosno kako stručnjaci kažu - Novu godinu po starom julijanskom kalendaru.

U suštini, godinama se vodi polemika da li treba to da bude radni ili neradni dan, odnosno državni praznik.

"Mislim da to ne treba da bude državni praznik, pošto smo sekularna država, a ovo crkva proslavlja jer jedna od pravoslavnih crkvi je ostala verna i dosledna starom julijanskom kalendaru", zaključila je Vesna Marjanović.

Mnogi su uvezali praznovanje od 31. decembra do 14. januara i možda je i to razlog zašto nismo dobili odgovore na ovo pitanje od viših instanci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()