Rado ide Srbin u vojnike: Rekordan broj prijavljenih za služenje vojnog roka

Ekipa UNA televizije bila je sa Vojskom Srbije na Pasuljanskim livadama i družila se sa mladićima koji su se prijavli za dobrovoljno služenje vojske.

Autor: Lena Sladojević
26.11.2022. 19:35
  • Podeli:

Utezanje sistema izgleda nije samo u prosveti. I u Vojsci Srbije se stvari menjaju u poslednje vreme i to na bolje. Očigledno su prošla vremena kada se na sve moguće načine izbegavalo dobrovoljno služenje roka, jer Vojska Srbije beleži rekordan broj prijavljenih u poslednjih šest godina. 

Ljubav prema otadžbini, smeštaj, hrana, putni troškovi, zdravstveno osiguranje, ali i naknada od 38.000 dinara mesečno, sve to je doprinelo da vojska ponovo bude izuzetno popularna među mladima.

"Vojni rok smatram kao jedno lepo iskustvo u kojem stičem nove veštine, neke nove navike, upoznajemo neke dobre ljude koji će nam ostati prijatelji za ceo život i smatram da bi se svaki građanin Republike Srbije trebao da okuša u tome", priča jedan od vojnika.

"Odlučio sam se radi sigurnog zaposlenja, napredovanja u vojsci, zbog beneficiranog radnog staža i ljubavi prema otadžbini", kaže Ivan Ostrogonac, razvodnik.

Pravo prijavljivanja imaju svi zdravstveno sposobni državljani Srbije, koji u 2022. godini navršavaju od 19 do 30 godina.

"Obučeni smo da budemo na svakom delu haobice u ulozi nišandžije, dodavača punioca. Vojska nas je još konkretno naučila da rukujemo vatrenim sredstvima".

"Danas je bilo prvo vežbano gađanje, gađali smo ukopani tenk 11C, imali smo na vežbanim metama 4C za ocenu", pričaju vojnici.

 Gotovo 80 odsto mladih, koji dođu da dobrovoljno služe vojni rok, opredeli se da nakon toga nastavi da služi svojoj zemlji kao profesionalni vojnik.

"Sve je veći broj vojnika koji želi da služi vojni rok, a na sve to utiče i situacija u državi. Prvenstveno plata vojnika nije mala, ona je jako dovoljna za potrebe vojnika. Nakon odsluženja vojnog roka, vojnici imaju brojne benefite zapošljavanja u državne i privatne firme", kaže Mladen Vučević, kapetan prve klase.

 Osim brojnih benefita koje pruža vojska, možda je i najveće što od mladića pravi muškarce.

"Vojska me je naučila da cenim neke sitnice jer smo mi ovde samostalni i moramo da se snalazimo jer civilni život prestaje i sve što se ovde dešava, moramo biti odgovorni za svaki naš postupak", iskren je jedan vojnik.

"Preporučio bih da prođu svi ovo što prolazimo mi, ima teških i lepih uspomena ali pretežno su lepe stvari", pojašnjava vojnik.

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, od naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske. 

U toku poplava i požara, napada, virusa, vojska je uvek bila tu uz svoj narod da podeli dobro i zlo.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()