'Reci ne virtuelnom detinjstvu': UNA istražuje - kako odvojiti decu od ekrana telefona i računara

Nekada poznate igre jurke, žmurke, kockice, lastiš, danas su zamenili Tik Tok, instagram i video-igre

Autor: Lena Sladojević
03.10.2023. 20:30
  • Podeli:

Nekada su roditelji terali decu da uđu u kuću, a danas ih teraju da izađu iz kuće na igralište. 

Deca su zarobljena pred ekranima računara i telefona, u nekom imaginarnom svetu. Iz tog razloga, škola engleskog jezika "Equilibrio" pokrenula je inicijativu "Reci ne virtuelnom detinjstvu" kojoj se priključije i UNA televizija. 

Nekada poznate igre jurke, žmurke, kockice, lastiš, danas su zamenili Tik Tok, instagram, majnkraft, GTA. 

"Dete mi previše provodi vremena na računaru, telefonu", rečenica je koja može da se čuje svakodnevno. Zato smo mi okrenuli igricu i pitali dete "Da li mi odrasli negde grešimo?"

"Njima to što roditelji kažu neće ništa pomoći, mislim da roditelji treba da urade nešto tim povodom, a ne samo da im kažu. Mislim da oni treba od početka deci da ograniče vreme i da postoje dani u nedelji kada zaista ne koriste uređaje. Treba da postoje dani kada se izlaze napolje, vremenom deca će se navići i njima će to postati normalno", kaže učenica VI razreda OŠ "Borislav Pekić" Adriana Prijović.

Čuli ste dobro, a šta kažu odrasli, kako odvojiti decu od ekrana telefona i računara?

"Svaki vid vannastavne aktivnosti poput škole sporta, glume, jezika, plesa, sve te neke kvalitetne aktivnosti nisu samo učenje dece jeziku, glumi, sportu, to su aktivnosti koje će deci kako da kvalitetnije provode vreme naučiće ih poštovanju, odgovornosti", kaže direktorka nastave u školi "Equilibrio" Bojana Radivojev.

Iz tog razloga su osmislili incijativu reci "Reci ne virtuelnom detinjstvu".

"Kao škola jezika koja se 23 godine bavi edukacijom dece ali i prati njihovo odrastanje u stanju smo da osetimo svaku minimalnu promenu koja se pojavi, a bilo je nemoguće ne primetiti koliko su današnja detinjstva drugačija, koliko mnogo vremena deca provode uz različite ekrane i društvene mreže", dodaje Radivojev.

Iz škole pozivaju sve zainteresovane na obeležavanje inicijative "Reci ne virtuelnom detinjstvu" u sali bioskopa Cinepleks u Delta Sitiju 29. oktobra u 11.00 časova, gde će biti upriličena i proslava uspeha đaka iz prethodne školske godine. 

"Sve više i više se družim sa drugarima, izlazim napolje, da učim, pokušavam da jedina forma korišćenja uređaja bude za komunikaciju sa mojim drugarima i to retko. Mnogo se bolje osećam kada ih vidim ispred sebe, da možemo normalno da pričamo, ne preko malih ekrana, sa kockicama, mislim da to treba i druga deca da probaju", poruka je devojčice Adriane Prijović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()