Rešena dilema: Da li će maturanti ove godine polagati državnu maturu za upis na fakultet?

Uvođenje državne mature dugo je pripreman projekat MInistarstva prosvete

01.03.2023. 14:56
  • Podeli:
fakultet_studenti_foto_profimedia-1665082486701.webp Foto: Profimedia

O državnoj maturi uveliko se govori ovih dana, ali po svemu sudeći njeno definitivno uvođenje u srpski obrazovni sistem uslediće već naredne godine.

Naime, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović izjavila je da će se državna matura održati školske 2023/2024. godine.

Prema njenim rečima, drugo pilotiranje biće od 4. do 8. aprila te da će biti još dva pilotiranja dogodine, kada državna matura definitivno zaživi.

Kako prenosi Nova S, ovo im je potvrđeno i u Rektoratu Univerziteta u Beogradu gde im je rečeno da ove godine nema državne mature.

„Državna matura će se realizovati sledeće godine. Neizvesno je za sada, ali nezvanično, pojedini fakulteti će zadržati proveru ispita. O tome još uvek nemamo zvaničnu odluku, pregovori traju, ali će verovatno na pojedinim fakultetima ostati provera znanja. Rano je da govorimo koji su to fakulteti jer se i oni još uvek dvoume u kojoj formi će to biti, ali to je tek za 15 meseci. Uglavnom, ove godine upis na fakultete ostaje isti kao i prethodnih godina“, objašnjavaju iz Rektorata.

Podsetimo, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović rekao je ranije da je Ministartsvo prosvete izašlo u susret zahtevima Univerziteta u Beogradu kada je reč o upisu na akademske studije i polaganju državne mature kao uslovu za upis na fakultet koji će se primenjivati od sledeće godine.

Kao kompromis nađeno je i rešenje da se polaže državna matura, ali da fakulteti koji smatraju da dodatno treba testirati studente, organizuju testove posebnih sklonosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()