Rodna ravnopravnost žena: Šta su glavni uzroci diskriminacije?

Rodna ravnopravnost je početkom marta uvek glavna tema koja se, posle proslave Dana žena, polako stišava

Autor: Una Đuričić
10.03.2024. 20:15
  • Podeli:

Doktor ili doktorka? Domaćin ili domaćica? Novinar ili novinarka? Na ovim prostorima, glavno pitanje i dalje predstavlja da li je to promovisanje ravnopravnosti ili 'kvarenje' jezika? 

Uoči Međunarodnog dana žena, održan je panel o rodnoj ravnopravnosti i ponovo istaknuta važnost u ostvarivanju jednakih prava za sve.

Rodna ravnopravnost je početkom marta uvek glavna tema koja se, posle proslave Dana žena, polako stišava. Ako ženu treba poštovati svaki dan, a ne samo 8. marta, o ovoj temi je takođe potrebno pričati cele godine. 

"Praksa poverenika, svih ovih godina, potvrđuje da su žene i devojčice u nepovoljnijem položaju u odnosu na dečake i muškarce u određenim oblastima društvenog života," ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Glavni uzroci diskriminacije predstavljaju stereotipi, predrasude i etiketiranje. 

"Znamo da štetni stereotipi negativno utiču na rodnu ravnopravnost u svim sferama života. Pogledajmo Srbiju, na primer UNDP-ovo istraživanje 2023. indeks rodnih društvenih normi, otkriva da skoro 80 procenata građana Srbije ima bar jednu predrasudu o ulozi žena i muškaraca u društvima“, ističe stalni predstavnik UNDP Jakup Beriš.

Prema rečima Brankice Janković, mediji imaju veliku ulogu u tome kako se te predrasude formiraju.

"Iskorak žene prave i danas, posebno u javnom prostoru, koji se sa društvenim mrežama usložnjava. Mediji ostaju značajan i vrlo uticajan kanal preko kojeg se prenose poruke i oblikuje javno mnjenje", poručila je Janković. 

Priručnik za novinare i novinarke namenjen je svim medijskim radnicima i ima za cilj da objasni pojam nejednakosti, da bi novinari prepoznali i sprečili diskriminaciju u praksi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()