Rok za usaglašavanje mera u prevenciji nasilja u školama 19. decembar

Najveći broj predloga izmena predložen od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, odnosi se na povećanje broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne

12.12.2022. 14:43
  • Podeli:
ucenik_skola_pixabay-1663595761879.webp Foto: Pixabay

Radna grupa za prevenciju nasilja u školama održala je danas drugi sastanak, a 19. decembar je dat kao rok za usaglašavanje predloženih mera.   Sastankom Radne grupe predsedavao je ministar prosvete Branko Ružić koji je naglasio da je važno da svi žele da unaprede procedure i njihovu primenu u cilju zaštite učenika i zaposlenih u obrazovanju, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete. 

Kako je saopšteno, ministar je istakao da je značajno što su preventivne i korektivne aktivnosti istaknute kao značajne mere. 

Ružić je posebno naglasio značaj intersektorske saradnje, kao i  potrebu za unapređivanjem načina uspostavljanja i ostvarivanja međusobne saradnje ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija. 

Najveći broj predloga izmena predložen od  članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, odnosi se na povećanje broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, ali i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, odnosno da ulazi u tri nedovoljne ocene. 

Navedeni su i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplinski postupak, pitanje pojačanaog vaspitnog rada,obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih  u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()