Ršumovih prvih 65 godina pesništva: Dečak zarobljen u telu odraslog čoveka

Jedan dečak zarobljen u telu odraslog čoveka proslavio je jubilej, odnosno 65 godina igranja sa rečima i stihovima.

Autor: Lena Sladojević
06.11.2022. 20:15
  • Podeli:

Pun je fazona i fora, za njega su deca ukras sveta, nikada nije bio vuk buba lenja pa je napisao 86 knjiga za decu i tako postao čuveni Ljubivoje Ršmović. 

A kako se domovina brani čašću, znanjem, životom i lepim vaspitanjem, tako smo i mi bili na pravom mestu u pravo vreme i uz brojne mališane ispratili jubilej velikog Ršuma. Pitali smo ga koja je njegova tajna? 

"Pročitao sam da čovek u životu mora da ima cilj. Da bi živeo onoliko dugo da se taj cilj ostvari. Toga sam se držao i u
pisanju i u ponašanju", ispričao nam je pesnik Ljubivoje Ršumović.

Njegovi sinovi su osnovali Fondaciju "Ršum" koja je osnovana u cilju pomaganju mladim ljudima talentovanim za pisanje.

"Jedan od ciljeva fondacije je čuvanje lika i dela Ljubivoja Ršmovića. Nastavljamo sa našim radom i održali smo vatru sa našim kampovima za pesnike i sada nastavljamo punom parom dalje i ovo je jedna predivna saradnja sa Obrazovnim vaspitnim centrom Ljubivoje Ršmovića", priča Branko Ršumović, upravitelj Fondacije Ršum.

"Šezdeset i pet godina njegove karijere, da ni on sam čovek ne zna koliko je pesama napisao, čovek koji nas je sve nekako podgajio i mislim da nam je subjektivni osećaj da je Ljubivoje Ršumović naš, svih nas, tako da je logično bilo tvorcima ove cele ideje da škola nosi njegovo ime", kaže Natalija Đurović, osnivač centra Obrazovno-vaspitnog centra LJubiša Ršumović.

I ne samo u ovom centru, kako kaže naš književnik, deca i dalje vole knjige i da čitaju. Međutim mi odrasli smo ti koji moramo njima da budemo za primer kako bi mališani zavoleli pisanu reč.

"Svoje pesme uglavnom znam napamet ali ako deca vide da to što ja govorim se nalazi na nekom papiru i oni će se potruditi da to nađu i da to otkriju", kaže Ršum.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()