Sahranjen književnik David Albahari na Jevrejskom groblju

Književnik je preminuo 30. jula u 75. godini nakon teške bolesti

04.08.2023. 15:37
  • Podeli:
Albahari profimedia-64c68bc2889fd.webp Foto: Profimedia

Književnik David Albahari sahranjen je danas na Jevrejskom groblju u prisustvu porodice i prijatelja. 

Albahari je preminuo 30. jula u 75. godini nakon teške bolesti. 

Poslednju počast velikom piscu odali su Svetislav Basara, Zoran Hamović, , Mirjana Ognjanović i drugi. 

David Albahari rođen je 15. marta 1948. godine u Peći u jevrejskoj porodici. 

U Zagreb je studirao englesku književnost i jezik, a 1973. godine objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča "Porodično vreme". 

U književnim krugovima postaje veoma popularan nakon svoje četvrte knjige "Opis smrti", za koju je dobio nagradu "Ivo Andrić".

U Srbiji je brzo stekao status kultnog pisca. 

Njegove knjige prevođene su na nemački, francuski, engleski, hebrejski, albanski, mađarski, slovački, slovenački, makedonski, poljski i italijanski jezik i važio je za našeg najprevođenijeg savremenog pisca. 

Za mnoge knjige i autore koje je i sam prevodio, čitaoci i pisci čuli su upravo od njega.

Dobitnih je brojnih nagrada, od kojih su najznačajnije "Ivo Andrić", "Stanislav Vinaver", "Branko Ćopić", "NIN-ova nagrada".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()