Šapić predstavio nov sistem gradskog prevoza 'Beograd Plus': Naplata karata preko SMS poruka

Došlo je do sniženja mesečna karte sa 2.500 na 2.200 dinara za dve zone.

16.05.2023. 12:53
  • Podeli:

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je nov sistem gradskog prevoza, kao i nov način naplate karata putem SMS poruka, koji startuje sutra.

"Podsetiću vas da smo održali skupštinu da se raskine ugovor sa 'Kentkartom', od tada do danas je prošlo mesec i tri dana. Tog 13.4. smo raskinuli ugovor. Nakon toga se čekalo sedam dana da bi odluka bila pravosnažna. Potom formalizacija toga čime smo se bavili. Sada kada Grad bude kontrolisao ceo sistem, imaće u vidu kakvi su sve propusti. Naplata karata će biti preko SMS poruka, a u skorijoj budućnosti i preko aplikacije", rekao je Šapić na pres konferenciji i dodao će i papirna karta moći da se kupi i na više prodajnih mesta.

Ovaj sistem će se zvati "Beograd plus", a kako je rekao, taj sistem će već od sutra, 17. maja, da startuje.

"Dobili smo odobreni broj na koji ce se slati SMS poruka, 9011, nakon toga su sprovedene aktivnosti za uvezivanje provajdera i operatera. Nakon toga je napravljen sistem za kupovinu u papirnoj formi, obavestićemo javnost na kojim prodajnim mestima će moći da kupe. Nakon toga smo poslali mejl o načinu kupovine karata, svim našim sadašnjim korisnicima", rekao je Šapić.

Šapić je saopštio da će u svim autobusima i na stanicama biti postavljene informacije o kupovini karata za sve građane da se informišu. Dodao je došlo do sniženja mesečna karte sa 2.500 na 2.200 dinara za dve zone.

"Vraćamo sistem u ruke Grada Beograda i Srbije. Svaki dinar ce završavati u rukama Grada i moći ce istog momenta da bude iskorišćen u druge svrhe, da li za izgradnju vrtića, škola... Imaćemo potpunu kontrolu svih podataka. Došlo je do sniženja mesečne karte sa 2.500 na 2.200. C zona koja obuhvata ceo grad je sada 3.300 a bila je 3.500, u zoni B spadaju sve prigradake opštine, osim Grocke koja se deli pola. U novom sistemu su sve uprostili. Tačno se zna koji deo pripada kojoj zoni. Maksimalno je sve uprošćeno građanima. Jednostavnije i prostije od ovoga ne postoji. Povratna poruka koja stigne to je dokaz koji se pokazuje, komunalni policajac će biti jedino službeno lice koje proverava karte. Noćni prevoz do 4 ujutru je potpuno besplatan. Od 4 kreće da se naplaćuje redovna karta", istakao je i dodao: 

"Jednostavno će biti slanje. 90, 1 dan, 7 dana i 30 dana. A90 je za 90 minuta, ukucate A90 na 9011 to je taj broj koji sam govorio, kupujete kartu od 90 minuta. A1 ukucate, dobijate dnevnu kartu, A7 nedeljnu kartu, i A30 mesečnu kartu. Isti princip je za B, i za C koji obuhvata zajedno prvu i drugu zonu. Kada vam uđe komunalni milicajac, ukoliko ste se odlučili da SMS-om kupite svoju kartu, samo mu pokažete povratnu poruku, pisaće tačno vreme koliko je važeća karta. Dnevna karta važiće do 23.59 tog dana. Od tada do 4.00 ujutru je besplatan noćni prevoz, a od 4 ujutru kreće nova dnevna karta da važi. Ulaz izlaz je kako god želite."

Šapić je rekao i da će uskoro svi validatori biti skinuti i da će svi moći da zamene svoje stare karte.

"Na prodajnim mestima građani će moći da kupe papirnu kartu i na tim mestima će povlašćene kategorije moći da kupe povlašćenu kartu i na tim mestima će donositi dokaze da pripadaju toj kategoriji. I u toku leta ćete moći da kupite papirnu verziju karte koju smo vam predstavili i praktično na svakom kiosku. Za starije od 65 godina smo spremili doživotnu karticu, u svim gradskim službama će postojati posebne prostorije gde će stariji moći da odu da izvade tu kartu i neće morati da vade novu", rekao je on.

On je najavio i besplatne otvorene bazene, što će krenuti od početka letnje sezone, između 15. juna i 1. jula. U mogućnost besplatnog ulaska biće uključeni Tašmajdan, Olimp, Voždovac, Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()