Savet za štampu: Većina medija zaboravila na elementarna pravila

Posebno zabrinjava nepoštovanje odredbi koje se odnose na zaštitu prava, privatnosti i dostojanstva dece i žrtava zločina i apsolutno nedopustivo intervjuisanje dece, svedoka zločina i objavljivanje imena počinilaca, smatraju u Savetu za štampu

05.05.2023. 16:42
  • Podeli:
novine-pixabay.jpg Foto: Pixabay / Ilustracija

Savet za štampu i više organizacija pozvali su medije da o tragedijama izveštavaju u skladu sa profesionalnim standardima i istinskom empatijom. Savet je ocenio da je većina medija, nažalost, prethodnih dana zaboravila na elementarna pravila izveštavanja u situacijama koje uključuju veliki bol i šok.

"Posebno zabrinjava nepoštovanje odredbi koje se odnose na zaštitu prava, privatnosti i dostojanstva dece i žrtava zločina i apsolutno nedopustivo intervjuisanje dece, svedoka zločina i objavljivanje imena počinilaca ili detalja koji bi ga u javnosti mogli učiniti prepoznatljivim", ističe se u saopštenju.

Savet za štampu pozvao je medije da odmah prestanu da objavljuju uznemirujuće, zastrašujuće i često bizarne detalje nasilja, kao i da prestanu da spekulišu o razlozima nasilja i psihološkim profilima počinilaca, jer to stvara atmosferu straha i dodatno traumatizuje decu.

Profesionalno izveštavanje, sa punim poštovanjem prava svih koji su pogođeni tragedijom, neophodno kako bi se deca i odrasli, kao i celo društvo, imali priliku da se suoče sa traumom koju su doživeli, i kako bi se zaustavila strašna eskalacija nasilja kojoj svedočimo, dodaje se u saopštenju.

Inače, Kodeks novinara Srbije propisuje da, čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, kao što su ime počinioca krivičnog dela ili detalji koji bi ga u javnosti mogli učiniti prepoznatljivim, mediji tu informaciju ne smeju da prenose zbog mogućih posledica po žrtvu ili počinioca ukoliko se otkrije njihov identitet, kaže se u saopštenju Saveta za štampu i organizacija Save the ćildren, Centar za prava deteta, Prijatelji dece Srbije i Mreža organizacija za decu Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()