Savršen sistem ipak ima manu: Kako vozači uspevaju da izbegnu 'Oko sokolovo'

Papirima, hirurškim maskama, lišćem, izolir – trakom... kreativni su načini na koje se vozači dovijaju da sakriju tablice na svojim, nepropisno parkiranim, automobilima

Autor: Zvonko Ninkov
28.11.2022. 19:37
  • Podeli:

I parkiran nepropisno, i sa skrivenom registarskom oznakom – česta situacija na beogradskim ulicama otkako je 2020. godine uveden sistem "Oko sokolovo". Tadašnji zamenik gradonačelnika je tvrdio je da se takvi vozači uzalud trude jer ne mogu tako da prevare kamere.

A kada kamere snime prekrivenu tablicu istog časa se aktivira alarm koji dobija najbliža patrola komunalne milicije i Parking servis.

Patrole kruže po zoni u kojoj radi sistem "Oko sokolovo". U roku od nekoliko minuta pored bahato parkiranog automobila dolazi patrola. Ako se vlasnik tada pojavi, na licu mesta mu se naplaćuje prekršaj. Ako nema nikog, vozilo odnosi pauk, pa vlasnik kada se pojavi plaća i kaznu i troškove odnošenja automobila.

Tada može da dođe po svoj automobil na plac Parking servisa, da plati prvo troškove pauka, a potom i kaznu od 25.000 dinara.

Vozači, međutim, i dalje to rade. Neki nemaju sreće, ali mnogima, čak i u najužem centru grada, polazi za rukom iz dana u dan.

Na pitanje koje smo postavili komunalnoj miliciji, o tome što neki vozači i posle dve godine prolaze nekažnjeno zbog prekrivanja tablica – nismo dobili nikakav odgovor. A to bi trebalo da bude zanimljivo, jer osim saobraćajnog prekršaja – tako se čini i krivično delo falsifikovanja.

Kazne za nečitljive ili na bilo koji način sakrivene registarske tablice idu od 10.000 za fizička, do 600.000 dinara za pravna lica. Svaka njihova namerna prepravka povlači čak i zatvorsku kaznu.

"Suština same kazne je identifikacija. Da se zna ko je šta uradio i da lako može da se identifikuje ko je počinio prekršaj, skrivio saobraćajnu nezgodu, ko je načinio prekršaj – pa pokušao da se sakrije", kaže za UNU stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

Gledano sa pravne strane, nije važno na koji način je tablica zamaskirana, bitan je umišljaj da se dovede u zabludu onaj ko kontroliše registracije. Još samo da oni koji kažnjavaju budu dosledni u tome.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()