Seizmolog Mladenović upozorava: U centralnoj Srbiji se očekuje jači zemljotres

Poslednji takav zemljotres desio se u Kraljevu 2010. godine

16.02.2023. 14:06
  • Podeli:
zemljotres_hrvatska (1)-63ee230d9ca31.webp Foto: Screenshot/EMSC

Na području centralne Srbije očekuje se, po geološkim i seizmološkim istraživanjima, zemljotres jačine magnitude pet stepeni jer su istraživanja pokazala povrati period zemljotresa, rekla je seizmolog Ana Mladenović.

Poslednji zemljotres te jačine pogodio je Kraljevo pre 13 godina ali Mladenovićeva ne isključuje da mogućnost da bi energija koja je došla iz Turske i Rumunije mogla da ubrza taj proces.

"Seizmolozi u Turskoj su radili istraživanje na isti način kao i svuda u svetu, s tim što oni to rade malo bolje. Istraživali su aktivne rasede jer zemljotresi mogu da se dogode samo duž raseda a ne u bilo kojoj tački u zemljinoj kori, i definisali su geometriju i veličinu tih raseda kao i brzinu kretanja po njima, a magnituda zemljotresa zavisi direktno od veličine takvog raseda", rekla je ona.

Prema njenim rečima seizmolozi su poznavali taj konkretan segment raseda i izračunali da može da se desi zemljotres te magnitude.

"To je potpuno naučno zasnovano i verujem da su u pravu kad kažu da su predvideli zemljotres", istakla je ona.

Mladenovićeva je objasnila da kada dođe do potresa najvažnije je da se ne paniči, ne iskače kroz prozor ili trči niz stepenište, već da se sačeka da zemljotres prođe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()