'Sigurna kolevka' za ostavljene bebe – rešenje problema koje nije doživelo realizaciju

Predrasude su da novorođenčad ostavljaju samo maloletnice, narkomanke i alkoholičarke... Majke koje su ostavile svoju decu ne treba osuđivati, ali treba omogućiti da se to uradi humaniji način

Autor: Lena Sladojević
26.01.2023. 20:02
  • Podeli:

Društveni, socijalni, ekonomski trenutak, nasilje u porodici, silovanje, incest, samo su neki od razloga zašto se majke odlučuju da napuste tek rođenu decu. Projekat "Babyfenster" ili "Babywindow", kod nas pod nazivom "Sigurna kolevka", postoji u Švajcarskoj i najavljen je u Srbiji 2019. godine.

Njime bi se otvorila mogućnost da majke bebe ostave potpuno anonimno i bezbedno, u okviru bolnice u zasebnoj prostoriji.

Beba ostavljena u zgradi, na njivi, u kontejneru, pronađena u torbi kraj puta, u kartonskoj kutiji, samo su neki od naslova u medijima koji se pojave svakih nekoliko nedelja. Decenijama naša sagovornica nije ni slutila da i ona deli takvu sudbinu.

"Ja sam rođena 1982. godine u Sarajevu. Po papirima koje ja imam, zvanično sam nađena u kutiji u dvorištu jednog vrtića u centru grada. To sam saznala dosta kasnije, u 26. godini", počinje svoju priču Maja Tomić Milosavljević.

Od tada datira njena potraga za biološkim roditeljima.

"Ja ne odustajem, moje je da probam da uradim sve što mogu, i uz pomoć već sada advokata gospođe Milene, da vidim šta je do mene", kaže Maja za UNU.

Predrasude su da novorođenčad ostavljaju samo maloletnice, narkomanke i alkoholičarke, objašnjava advokat u Majinom slučaju i dodaje da majke koje su ostavile svoju decu ne treba osuđivati.

"Ako su ostavljene i od partnera, i od tate i mame, drugarica, prijatelja i nemaju nikoga kome mogu da se obrate, neka se obrate Centru za socijalni rad na svojoj teritoriji. Neka kažu u kakvoj sitaciji se nalaze, jer sigurna sam da će im centar pomoći", ističe Milena Janković, pravni zastupnik Udruženja roditelja nestalih beba.

Janković dodaje da u Beogradu najviše studentkinje ostavljaju bebe i to zato što ih tokom trudnoće napusti partner, a porodice ne žele da ih prime sa detetom. One ostavljaju bebe u haustorima zgrada, preko puta Instituta za neonatologiju.

"Nažalost, one se u takvom trenutku osećaju usamaljeno, napušteno, smatraju da nema nade, da nema puta i naravno smatraju da je jedino rešenje i za njih i za bebu da ostave bebu", kaže Janković za UNU.

Ima i drugih razloga zašto se majke odlučuju da ostave tek rođene bebe.

"Ukoliko je iz nekog nasilnog odnosa, ukoliko je došlo iz neželjenog odnosa, iz nezaštićenog seksualnog odnosa... Imamo često situacije da žene kriju trudnoću, uvezuju stomake, stežu se, sakrivaju na sve moguće načine tu trudnoću, čekajući da prođe taj period do porođaja, ukoliko se desilo da su zakasnile na abortus", objašnjava socijalna radnica i psihoterapeutkinja Ljubica Kuridža.

Prema našem zakonodavstvu, takva krivična dela se kažnjavaju zatvorom od tri meseca do tri godine. A jedan takav slučaj iz 1999. godine u Švajcarskoj pokrenuo je projekat "Babyfnester". Beba koja je ostavljena smrzla se od hladnoće, i od tog nemilog događaja majke mogu bezbedno i anonimno da ostave svoje bebe u okviru bolnice. Maja Tomić Milosavljević napominje koliko je takav projekat važan.

"Probati probuditi svest jednostavno ili, ako je neko već rešio da ostavi dete, da to uradi na lep i normalan način", ističe ona.

Projekat sigurne kolevke je najavljen i kod nas 2019. godine. Međutim, stopiran je zbog pandemije i oni koji su ga najavili, za TV UNA su naveli da trenutno nije u planu njegova realizacija.

Afrička poslovica glasi "Da bi se podiglo jedno dete, potrebno je celo selo", pa tako i u slučaju ostavljenih beba. Neophodno je da se svi zauzmemo da bi one stigle u ruke koje o njima će brinuti, paziti ih i voleti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()