Škodrić: Država izdvaja 30 miliona evra za lečenje retkih bolesti, liste čekanja za operacije sve manje

Liste čekanja su smanjene za ortopedske operacije sa 10 godina na šest

29.08.2023. 14:06
  • Podeli:
operacija_profimedia 1-63a4068425fb8.webp Foto: Profimedia

Dobra vest za bolesnike u Srbiji koji su dosad lečenje retkih bolesti, pogotovo u inostranstvu, mogli da izvedu samo uz pomoć humanitarnih akcija i skupljanja novca na osnovu dobrotvornih priloga.

Sada je iz državnog budžeta izdvojeno 30 miliona evra za lečenje retkih bolesti i za lečenje u inostranstvu, saopštila je direktorka RFZO Sanja Škodrić, gostujući na Pink-u.Direktroka RFZO navela je i da će država platiti troškove i za svako sledeće dete koje bude ispunjavalo kriterijume za lečenje Spinalne mišićne atrofije (SMA).

Osvrnuvši se na slučaj malog Lava Todorovića koji je bio kandidat za jedan od najskupljih lekova na svetu, Zlogensmu, Škodrić je istakla da je dečak primio lek u Tiršovoj i da je tada doneta odluka da država plaća troškove za svako dete koje bude ispunjavalo kriterijume.

"Procena struke je da se oko petoro do šestoro dece rodi sa ovom retkom bolešću godišnje. Po statističkim podacima se spinalna mišićna atrofija ovog tipa javlja na jedno novorođeno dete na 10.000 rođenih. Ono što, ponavljam, najvažnije je da postoji sva terapija i dete u skladu s tim, za koju terapiju je kandidat, dobiti taj lek",  kaže Škodrić.

Istakla je i da je veoma važno što postoje mogućnosti da se ovaj redak lek primi i u Srbiji.

Kada je u pitanju lečenje dece od retkih bolesti, pošto država izdvaja takođe novac i za lečenje nekih retkih bolesti kod odraslih, 2011. godine nijedno dete nije lečeno od retkih bolesti, od 2012. osmoro, da bi 2023. 181 dete od retkih bolesti bilo na terapiji o trošku države, istakla je direktroka RFZO Sanja Škodrić.

Smanjene liste čekanja

Liste čekanja za operaciju kuka i kolena, nakon pademije kovida 19 znatno su se smanjile. Kako su nedavno pisali mediji, poslednji na listi trebalo je da čeka čak 10 godina na novi kuk, a kako kaže Sanja Škodrić, dve mere koje su preduzete da se lista čekanja smanji već su dale rezultate.

"Sada je operisano već 180 osoba bez ijedne komplikacije. Nakon završetka pandemije kovid, nismo želeli da gubimo vreme u raznim analizama i pripremama, već smo paralelno krenuli u dve mere. Prva mera je da smo preusmeravali pacijente koji čekaju na listi duže od četiri godine iz ustanova u kojima je najduže čekanje, u tom momentu je to bila Banjica, u ustanove u kojima će dobiti najbrže moguću operaciju. Vodilo se računa da to budu rutinski slučajevi, i drugo da se prebacuju u ustanove koje su najbliže njihovom mestu boravka. Druga mera koju smo preduzeli jeste ažuriranje lista čekanja, što još uvek radimo, kaže Škodrić.

Ističe i da će do kraja oktobra biti operisano 700 osoba, a 750 je upućeno na pripreme za operaciju.

Navela je i da su se liste za čekanje za ortopedske operacije smanjile sa 10 godina na šest. 

Deficit lekova

Kada je u pitanju deficit lekova, Škodrić kaže da nema mesta za brigu. Iako je deficitarnost nešto što uvek postoji, nema naznake da može doći do neke krize.

".Mi smo, zahvaljujući domaćoj proizvodnji, rešili mnoge mnoge lekove, povećali smo domaću proizvodnju i šta još radimo, povećali smo zalihe, a imamo i alternativna tržišta",  rekla je Škodrić za "Pink".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()