Slučajevi nasilja nad prosvetnim radnicima tresu Srbiju, a šta dalje? Evo šta kaže Đukić Dejanović

Koji su naredni koraci Ministarstva prosvete?

17.06.2024. 13:11
  • Podeli:
slavica đukić dejanović tanjug-65b0e9a39b362.webp Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom slučajeva nasilja nad prosvetnim radnicima u proteklih nekoliko dana, da je svaka povreda nastavnika u prostoru u kom se očekuje da on vaspitava i obrazuje dete, širi kulturu i bude uvažavana ličnost, sa etičkog i psihološkog aspekta teška povreda.

"Sankcije su u nekim slučajevima već započete, u nekim se još uvek istražuju radnje vezane za sam nemili događaj tako da je javnost upoznata. Sa velikim ogorčenjem i javnost i mi u Vladi Srbije i prosvetni radnici osuđujemo sve atake nepristojnog ponašanja, a da ne govorimo o nasilju nad nastavnicima, učiteljima i licima koja rade u školama", istakla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Đukić Dejanović je rekla da je Ministarstvo prosvete zajedno sa sindikatima pre svih ovih nemilih događaja ocenilo da treba pojačati sankcije nad svima koji se usude da učine bilo šta što je neadekvatno i dodala da će izmene i dopune krivičnog zakonika regulisati to da će zaposleni u obrazovanju imati isti status kao i advokati, odnosno da će kazne biti neuporedivo strože za bilo kakvu vrstu napada na zaposlene u prosveti.

Kako je navela, u razgovoru sa nastavnicom iz OŠ "Jovan Dučić" u Beogradu, koju je fizički napao roditelj učenika, dominiralo je osećanje ugroženosti i pada dostojanstva koje je naneto njoj, školi i čitavom obrazovnom sistemu. 

Đukić Dejanović je rekla da planira da obavi i neki naredni razgovor, kada psihološke tenzije i osećanja povređenosti nastavnice to omoguće.

Na pitanje da li će dete imate posledice i biti obeleženo zbog svoje majke koje je fizički napada nastavnicu, ministarka je naglasila da dete nikako ne bi smelo da bude obeleženo zbog bilo kakvog ponašanja roditelja, kao i da ni jedan član porodice ne sme biti obeležen zbog radnji drugog člana porodice, istakavši da dete mora biti zaštićeno i da se mere vezane za odnos prema detetu preduzimaju.

"Deca uče po modelu, njihova ponašanja su zapravo po autoritetima, a u našoj kulturi ipak je najveći autoritet u porodici, roditelji", ukazala je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da ako roditelji reaguju agresivno, neprimereno, loše kontrolišu svoju nervozu, napetost i nezadovoljstvo, onda šalju model deci. 

"Dete je često žrtva ponašanja roditelja, a da oni o tome uopšte ne razmišljaju", rekla je Đukić Dejanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()