Šodroš: Kako će Novi Sad izgledati ako se realizuje projekat?

"Ako neko poseče ove topole, koje služe kao prirodna odbrana, kad padne prva veća kiša, pa Novi Sad će plivati. Bukvalno", naglašava jedna od aktivistkinja

Autor: Bojana Petrušijević
24.10.2022. 20:13
  • Podeli:

Tokom protesta sinoć na Šodrošu uhapšeno je više od 10-oro ljudi, a među njima i narodni poslanik iz grupe "Zajedno", Đorđe Miketić. Svi oni su pušteni na slobodu, a dan posle tenzija pokraj Dunava iz uprave grada poručuju da je policija bila veoma strpljiva i tolerantna, kao i da će prve krivične i prekršajne prijave stići na adrese aktivista iz 'Šodroš surviver kampa'. 

Ipak, njih to ne brine. Glavna briga im je: Kako će Novi Sad izgledati ako se realizuje urbanistički plan?

Ovako su građani i aktivisti sinoć protestovali na Šodrošu, u svojoj borbi za očuvanje prirodnog bogatstva pokraj Dunava. Jutro posle je daleko mirnije. U kampu nas je dočekala Suzana sa 2 psa i uganutom nogom - njenom uspomenom iz sučeljavanja sa policijom. 

 "Ja sam majka, moje dete ima 10 godina i ja se borim za njegovu budućnost. Ako neko poseče ove topole, koje služe kao prirodna odbrana, kad padne prva veća kiša, pa Novi Sad će plivati. Bukvalno. I na samo 50ak metara od kampa gde se živi i spava od juna ove godine, raspoređeni su pripadnici MUP-a, koji čuvaju zemljište odakle bi nikao novi most", kaže Suzana Jozić iz 'Šodroš survivor kampa'.

Iz uprave grada šalju jasnu poruku: bunt neće uroditi plodom, a sve predviđeno urbanističkim planom iz 2009-te će se realizovati. 

"Zar je neko stvarno poverovao da će biti zaustavljena izgradnja mosta? Da li je neko poverovao da može da zaustavi državu i ovaj grad? Njih 40 se setilo da se zeza sa gradom: mi ne damo most. A mi kao treba da ne damo most? Evo odustaćemo od mosta što smo 71 godinu čekali most!", naglasio je Miloš Vučević.

"Kome god da smo se obraćali, nazivali su nas pogrdnim imenima. Mi smo samo obični građani koji znaju da bez ovoga grad neće postojati. U kampu su nakon poslednjeg protesta isključeni struja i voda", doaje Suzana.

Uprkos hapšenjima, prekršajnim i krivičnim prijavama, aktivisti kažu: Ostajemo ovde i najavljuju veliki protest već narednog vikenda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()