Šodroš: Posle sukoba sa policijom uhapšeni aktivisti koji su pokušali da spreče odvoženje posečenih stabala

Ekološki aktivisti tvrde da je bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obmanuo je javnost rekaviši da će biti posečeno samo 20, dok se u četvrtak pojavila zvanična informacija da će ipak biti posečeno 140 stabala

24.03.2023. 17:57
  • Podeli:
Šodro protest_aktivisti_policija_Foto Tanjug Nenad Mihajlović-641dddd15fc25.webp Foto: Tanjug / Nenad Mihajlović / Arhivska fotografija

Kordon policije u Novom Sadu od jutros je obezbeđivao seču drveća na Šodrošu, rukavcu Dunava koji razdvaja Ribarsko i Kameničko ostrvo. Kao i u prethodnim pokušajima, okupljeni ekološki aktivisti i građani probali su da spreče seču.

Nakon sukoba sa stotinak policajaca nekoliko aktivista privedeno. Pripadnici interventne jedinice novosadske policije uhapsili su aktiviste koji su pokušali da blokiraju put kamionu koji je došao da pokupi trupce oborenih stabala, tako što su seli pred njega.

Među šestoro uhapšenih su i Brajan Brković iz građanskog pokreta "Bravo", Mladen Cvijetić i Radivoj Jovović iz novosadske kancelarije "Zajedno". Nakon njihovog hapšenja, kamion je prošao i utovanje debele je počelo.

"Jutros smo imali priliku na Šodrošu da vidimo veliki broj uniformisanih lica koji je opet došao da obezbeđuje protivzakonitu seču. Juče smo na terenu imali inspekciju koja se pojavila kako bi utvrdila da li je seča stabala moguća i da li ispunjava sve zakonske uslove. Izveštaj koji je napravila inspektorka Dragana Polić je ukazao da ne postoji ni jedan problem. Međutim, kasnije smo mi otišli i fotografisali sva stabla, da bismo ustanovili da su to stabla sa dupljama koja ne mogu da se seku do 1. avgusta. Danas smo se opet ovde pojavili, kako bismo pokušali da na bilo koji način zaustavimo ovo. Međutim, kao što možete videti, Šodroša više nema. Cela šodroška šuma je posečena, a možete videti i policajce kako se spremaju da sklone ono aktivista što je preostalo. Situacija je napeta. Velike policijske snage su tu da obezbede kršenje zakona, jer ovde policija čuva kriminal od građana, a ne građane od kriminala", rekao je za UNU aktivista Brajan Brković, pre nego što je akcija policije počela.

Novosadski ekološki aktivisti tvrde da je bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obmanuo je javnost kada je rekao da će biti posečeno samo 20 stabala, dok se u četvrtak pojavila zvanična informacija da će ipak biti posečeno 140 stabala.

Aktivisti i građani Novog Sada još od juna prošle godine  protestuju na Šodrošu, gde su podigli kamp u pokušaju da spreče seču dveća i izgradnju mosta na toj lokaciji. Oni tvrde da ne postoji zakonom propisana Studija za procenu uticaja izgradnje mosta na životnu sredinu. Aktivisti najavljuju pravne postupke i krivične prijave.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()