Spisak Diane Budisavljević sa imenima spasene dece iz logora izložen u Muzeju žrtava genocida

Spisak će biti izložen počevši od srede u 12 časova

26.04.2023. 10:05
  • Podeli:
Spisak Diana Budisavljević foto SRNA-6442631c5cc07.webp Foto: SRNA

Autentičan spisak dece spasene iz hrvatskih logora u drugoj polovini 1942. godine, zahvaljujući plemenitoj Diani Budisavljević, biće izložen od danas u 12 časova, tokom narednih deset dana, u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije, saopštili su iz Muzeja žrtava genocida.

Usled ogromnog interesovanja javnosti i medija, Muzej žrtava gencoida je, kako se navodi u saopštenju, odlučio da taj prvorazredno vredan artefakt, koji je odnedavno u njihovom posedu, izloži u Narodnom muzeju Srbije. Tim povodom biće održana i pres konferencija tokom koje će se predstavnicima sredstava javnog informisanja obratiti Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, i Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Podsećamo, u pitanju je originalni spisak koji sadrži podatke o 5.800 srpske dece spasene u okviru akcije koju je vodila Diane Budisavljević.

Od petka, kada je objavljena ova vest, kako se ističe u najavi, brojni mediji u regionu bruje o epohalnom otkriću do koga je Muzej došao.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()