Spremačice, dadilje, negovateljice - neophodne, ali nedovoljno poštovane: Kako pomoći ovoj grupi radnika?

Posao negovatelja, čistača, ni dadilja, nije nimalo lak

Autor: Lena Sladojević
14.04.2024. 20:22
  • Podeli:

Posao spremačice, negovateljice ili dadilje je veoma težak i odgovoran. Pravno nije dovoljno regulisan, a uz to je i nedovoljno poštovan. Tim povodom je predstavljena studija "Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenje i nege u Srbiji".

Presvlačenje, pranje, briga o obrocima, spremanje, pranje prozora, čišćenje - sve to obuhvata posao negovateljice, odnosno dadilje. Iako su očekivali da će rezultati studije biti lošiji, ispitanice su bile zadovoljne svojim radnim mestom.

"Imamo primere da su u pitanju preduga radna vremena, da je u pitanju obim posla koji je nemoguće izvršiti, takođe da je fizički zahtevno i psihički zahtevno, naročito u poslovima nege i brige o starima i deci. Međutim jedan opšti zaključak je da su ove žene zadovoljne, tu gde jesu", objašnjava koordinatorka za javne politike organizacije "ASTRA" Jasmina Krunić.

Koliko su zanimanja negovatelja, spremačica i dadilja u deficitu, najbolje pokazuju oglasi. Pozvali smo neke od njih, kako bi iz prve ruke čuli koliko je zahtevan njihov posao, šta sve obuhvata i koliko je plaćen.

"Nikada nije sve lepo, kao i svaki čovek, nikada ti nije svako isti. Neko će da se dere na tebe, neko će da bude fin. Tu imaš dementne ljude, imaš stare ljude, imaš... Ne znam, ljude sa raznoraznim karakterima, ali dešava se i da imaš dementne pacijente, da čovek ne zna gde je, šta je, da hoće da te udari. Ti se makneš, sve je to normalno", objašnjava jedan poslodavac.

Studija je pokazala i da taj sektor rada nije najbolje pravno regulisan. Iako sistem prepoznaje ova zanimanja, dadilje, spremačice, odnosno negovatelji su često bez radnog staža.  

"Iskustva su različita, jer one na različite načine pronalaze poslove, ali ono što ih povezuje je zapravo taj problem oko neregulisanja njihovog rada, dakle nepostojanje formalnog, pravnog ugovora o radu koji bi im omogućio da uživaju sva prava i benefite i beneficije kao svi drugi radnici. Zanimljivo je i da one vole svoj posao, veliki stepen samostalnosti, fleksibilnosti i da žele da rade takav posao i zbog zarade između ostalog", kaže istraživačica u SeCons - Grupe za razvojnu inicijativu Jovana Čvorić.

Važno je i da se korisnici lepo ophode prema radnicima koje obavljaju te poslove. Ni posao negovatelja, čistača, ni dadilja, nije nimalo lak. Kako kažu naše sagovornice, treba da tretiramo druge, onako kako želimo da oni tretiraju nas. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()